En stomi påvirker i ulik grad livssituasjon, selvbilde og forhold til egen kropp, og det vil oppstå praktiske og følelsesmessige spørsmål i forbindelse med dette.
Stomien er imidlertid sjelden til hinder for å gjennoppta det sosiale liv, men det tar tid å venne seg til den nye kroppslige forandringen. De aller fleste kan fortsette med fritidsaktiviteter og arbeid som før og målet er å leve godt med stomi.
Du vil få opplæring i stomistell i løpet av de første dagene etter operasjonen. Det er hensiktsmessig for deg å komme raskt i gang med håndtering av stomien.
Bilde av ulike typer stomier
Sigmoideostomi er den vanligste permanente formen for stomi der nedre del av tykktarm (sigmoideum) legges ut gjennom huden.
Transversostomi, stomi der den tverrgående delen av tykktarmen (kolon transversum) legges ut gjennom huden.
Ileostomi er en operativt anlagt forbindelse mellom tynntarmens siste del og huden.
Forrige
Neste
Stell av stomi
Når du er er klar for å utføre stellet selv, tilstrebes en stellsituasjon tilnærmet lik den du har hjemme. Du kan velge å sitte eller stå, og det anbefales å utføre stellet foran en vask med mulighet for rennende, temperert vann. Det er praktisk med ekstra plass til utstyr innen rekkevidde. Utfordringer i forhold til lukt er størst når stomien er nyoperert. Stellet kan da utføres på et rom med mulighet for utlufting, eller ved bruk av luftrenser. Planlagt stomistell anbefales utført når det er minst aktivitet på stomien, for eksempel på morgenen før frokost.
- Finn frem utstyr:
- Avfallspose
- Vann
- Klebefjernerspray
- Usterile kompresser
- Stomimal/skyvelær
- Penn
- Buet saks
- Stomibandasje (stomiplate + stomipose)
- Fest aller først en avfallspose i bukselinningen for å unngå søl på klær og bruk denne til avfallet.
- Løsne forsiktig den gamle stomiplaten med en fuktet kompress eller klebefjernerspray.
- Vask huden og stomien med lunkent vann. Vær nøye med å få vekk avføringsrester. Ikke gni, det skader ikke om rester av hudplaten sitter igjen.
- Tørk godt med usterile kompresser.
- Rød og tørr hud kan smøres med et tynt lag barrierekrem. Kremen bør trekke inn i huden noen minutter før overflødig krem tørkes bort, slik at festeplaten klebes godt til.
- Klipp riktig hull til platen. Bruk eventuelt stomimal/skyvelær. Ved tynntarmsstomi bør malen være lik stomiens diameter. Ved tykktarmsstomi bør malen være 1–2 mm større enn stomiens diameter.
- Legg stomiplaten slik at den blir litt varm, for eksempel ved kroppskontakt. Platen fester raskere når den er varmet.
- Det kan være aktuelt å barbere området der stomiplaten skal festes, slik at den klebes best mulig til huden. Eventuell hårvekst barberes skånsomt og i hårets vekstretning.
- Fest ny stomibandasje. Brukes 1-delt stomibandasje (kombinert system med stomiplate og stomipose i ett), tas beskyttelsesfilmen av og platen legges på. Massér platen med to fingre inne ved stomien, før du masserer platen i ytterkant. Benyttes 2-delt stomibandasje (stomiplate og stomipose separat), tas beskyttelsesfilmen av, platen tilpasses over stomien. Massér platen med to fingre inne ved stomien, før du masserer platen i ytterkant. Deretter festes posen til platen.
- Alt som er igjen etter stomistellet er restavfall.
Hjelpemidler som kan brukes ved hudproblemer
Ved kløe/svie på huden ved og rundt stomien, kan det tyde på at avføringen ligger under platen, skift plate for å unngå sår hud.
Barrierekrem er en spesialkrem beregnet på huden omkring stomien. Kremen tilfører fuktighet, og styrker huden. Den inneholder lite fett, slik at stomiplaten fester seg til huden. Kremen smøres på i et tynt lag. Eventuell overflødig krem tørkes av etter noen minutter for optimal festing av stomiplaten.
Barrierefilm finnes som spray eller applikator, og legger seg som en hinne på huden og beskytter mot tarminnhold.
Stomipulver brukes når huden er sår og fuktig. Pulveret drysses på de fuktige partiene, og trekker til seg fuktigheten slik at platen kan feste seg. Pulver på hel hud blåses bort da det reduserer platens festeevne.
Pasta og tettningsringer muliggjør en tettere bandasjering der huden omkring stomien er ujevn. Tettningspasta fra tube inneholder sprit, og svir ved påføring der huden er sår. Dette kan unngås ved å strø stomipulver på huden først.
Krystallfiolett 0,5 % er et flytende fargestoff som motvirker bakterier og sopp i huden rundt stomien. Den virker uttørrende på fuktig hud. Stoffet påføres med en bomullspinne, og lufttørkes før ny hudplate settes på.
Hydrokortisonkrem 0,1 % kan smøres på sår hud. Kremen virker betennelseshemmende, og skal ikke benyttes mer enn i 14 dager om gangen. Kremen masseres inn i huden. Eventuell overflødig krem tørkes av etter noen minutter for optimal festing av stomiplaten.
Irrigasjon
Irrigasjon er et alternativ til hudplate og pose, og kan brukes ved tykktarmsstomi. Prosedyren går ut på at man ved hjelp av kroppstemperert vann tømmer tarmen fast annenhver dag ved hjelp av et vannklyster. Fordelen med denne metoden er at man får kontroll på tømmingene og kan benytte mer diskré stomibandasjer. For mange oppleves det også som en fordel at det mellom tømmingene kommer sparsomt med avføring og tarmgasser, og risikoen for lukt og lyd er mindre. Irrigasjon kan også være en god løsning ved tykktarmsstomi som gir mye lekkasjeproblemer, for eksempel på grunn av uheldig plassering.
Ulempen med irrigasjon kan være at skyllingen er noe tidkrevende og krever tilgang til et toalett en times tid. I tillegg er det viktig at prosedyren gjennomføres regelmessig, på omtrent samme tidspunkt hver gang. De fleste pasienter foretrekker derfor bruk av stomiposer.
Bruk av irrigasjonsmetoden skal alltid være godkjent av lege da det finnes tilstander der en slik metode ikke skal benyttes. Du vil få opplæring i fremgangsmåten av stomisykepleier eller annen kyndig person.
Oppfølging etter anlagt stomi
Etter utskrivelse fra sykehuset kan du oppleve utfordringer både praktiske og emosjonelle. For å få hjelp til å løse disse utfordringene vil du følges opp ved en stomiklinikk, av hjemmesykepleien eller bandasjist på hjemstedet ditt.
Ved utskrivelse fra sykehuset får du med deg stomiutstyr for cirka 4 uker. Stomiutstyr kan senere fås hos bandasjist eller på apotek på blå resept etter § 3.1 for ett år av gangen. Utstyret spesifiseres på et stomibandasjekort som følger resepten. Det er vanlig å få utstyr for 3 måneders forbruk. Du betaler egenandel ved henting av utstyr inntil du får frikort.
Dagligliv
En stomi er i seg selv ikke til hinder i jobbsammenheng eller i det daglige liv forøvrig. Ved flyreiser bør stomiutsyr tas med i håndbagasjen. Stomiutstyr kan ikke kjøpes på blå resept i utlandet. Dusj kan tas med eller uten pose. Bading kan tas med pose med filteret tildekket. Stramt tøy og linninger som kan klemme posen slik at den ikke fylles optimalt, bør unngås.
Seksualitet og samliv
En stomi er i seg selv ikke til hinder for et normalt samliv. Men mangel på overskudd og endret forhold til egen kropp etter operasjon, gjør at det kan ta tid før den seksuelle lysten kommer tilbake. Det vil gå raskere og enklere dersom du og din partner har et åpent forhold der begge klarer å gi uttrykk for følelser og behov, og hvor det tas hensyn til hverandre. Dersom samlivet blir vanskelig å mestre kan det være nyttig å søke profesjonell hjelp.
Spesielle forhold hos kvinner
Hos stomiopererte kvinner som har fjernet tykktarm eller endetarm kan livmor bøye seg bakover i tomrommet som er oppstått. Dermed bli også skjeden bøyd, og det oppstår en lomme der det samler seg utflod. Lommen tømmes ved endring av kropsstilling. Det kan hjelpe å skylle skjeden regelmessig med vann tilsatt litt yoghurt, eller en spiseskje eddiksyre til en liter vann. Til dette kan man bruke en øreskylleballong som fås på apoteket.
Bakoverbøyd livmor kan gi smerter under samleie, men kan ungås ved å velge stillinger der kvinnen ikke ligger på ryggen. Dersom operasjonen etter kreftbehandlingen har ført til skader på nervene, kan det gi nedsatt følsomhet og ubehag på grunn av tørr sjede. Dette kan motvirkes ved bruk av glidemiddel.
En stomi er i seg selv ikke i til hinder ved svangerskap og fødsel. Før kvinnen får anlagt stomi bør hun snakke med legen angående prevensjon og sterilisering, og om hun planlegger å få barn. Legen kan da ta nødvendige forhåndsregler.
Spesielle forhold hos menn
I løpet av kreftbehandlingen eller under det kirurgiske inngrepet, kan nervebaner i underlivet skades. Dette kan medføre impotens og at sædtømming uteblir. Impotens kan også ha psykiske årsaker, og kan komme tilbake etter en tid. Det finnes hjelpemidler ved impotens. Ta kontakt med fastlege for råd og veiledning.
Kosthold
Det er som regel ikke behov for å gjøre spesielle endringer i matvanene. Det kan være hensiktsmessig å ta utgangspunkt i det kostholdet du hadde fra tidligere. Det er individuelt hva som tåles, så det er nødvendig å prøve seg frem. Det anbefales å spise 4 mellomstore måltider om dagen. Hvis man ikke orker å spise nok til hvert måltid anbefales mellommåltider. Uregelmessige måltider kan gi uregelmessige tarmtømminger og mye luftplager. Generelle råd som å tygge maten godt, spise langsomt og drikke minst 2 liter per dag anbefales. Maten bør ha lavt fettinnhold og moderate mengder med fiber. Regelmessig mosjon og med ro etter måltidene anbefales.
Matvarer som kan gi obstipasjon/tarmslyng
Nøtter, trevlet mat som asparges, appelsin, stangselleri, druer med stener, fiken, dadler, sjampinjong, popcorn og maisskall, fruktskall kan gi obstipasjon/tarmslyng.
Matvarer som kan gi luftplager
Kullsyreholdig drikke, kål, løk, erter, bønner, søtningsstoffet sorbitol, tyggegummi og sterkt krydret mat kan gi luftplager. Te, karve, fenikkel, forvelling av kålgrønnsaker før koking, og fysisk aktivitet i moderat tempo kan virke forebyggende. Apoteket har reseptfrie produkter som motviker luftansamling.
Matvarer som kan gi tynt tarminnhold
Tørket frukt, appelsinjuce, pærer, kirsebær, plommer, hermetisk frukt, alkohol, sorbitol og aspartam, sukker i store mengder og fet mat kan gi tynt tarminnhold. Modne bananer, blåbærsaft, kokte poteter, gulrotmos, eplemos, pasta, ris, kokt melk og peanøttsmør kan virke forebyggende. Apoteket har reseptfrie produkter som bedrer oppsugingsevnen fra tarmen, og kan tas forebyggende og regelmessig.
Generelle råd til ileostomiopererte
Maten kan med fordel saltes ekstra på grunn av tap av elektrolytter gjennom avføringen. Mat med høyt fiberinnhold bør tygges godt for å lette fordøyelsen og forhindre tarmkolikk. Det anbefales å ta vitamin B12 på grunn av mangelfull oppsugingsevne i siste del av tynntarmen. Elektrolyttblandinger kan kjøpes på apoteket. Sportsdrikker kan tas som et alternativ.