Konisering ved livmorhalskreft

Spørsmål om konisering ved livmorhalskreft

Ved konisering fjernes en kremmerhusformet bit av livmorhalsen. Konisering gjøres som utredning for å stille en endelig diagnose når det ikke er synlig kreft, men der vevsprøver viser mikroinvasiv livmorhalskreft. Konisering gjøres som behandling ved forstadier til livmorhalskreft og ved livmorhalskreft stadium Ia1, hvor det ikke er påvist innvekst av kreftceller i blod- eller lymfekar. Inngrepet gjøres med helbredende siktemål.

Inngrepet gjøres vanligvis i narkose, men kan også gjøres med lokalbedøvelse. Bakgrunnen for å utføre inngrepet i narkose kan være mikroinvasiv livmorhalskreft eller andre kompliserende forhold. Narkose gir bedre arbeidsforhold og derfor større sikkerhet for et godt resultat.

Beskrivelse av konisering

Pasienten ligger i gynekologisk leie og inngrepet innledes med kolposkopi for å identifisere avgrensningen av transformasjonssonen. En konus (kremmerhusformet vevsbit) skjæres ut ved hjelp av laser. Hele transformasjonssonen tas med, samtidig som at støttevevet (stroma) bevares mest mulig.

Det er vanlig med småblødninger eller blodig utflod de første 2–3 uker etter inngrepet. Hvis det oppstår store blødninger – rikeligere enn normal menstruasjon, skal lege kontaktes.

I den tiden såret på livmorhalsen heler (cirka 3 uker) bør ikke pasienten bade i badekar eller i sjøen, ha samleie eller bruke tampong.

Her kan du se en video som viser konisering av livmorhalsen. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk.