Informasjon til deg som har fjernet prostata

Når du kommer hjem, kan det dukke opp mange spørsmål i forbindelse med operasjonen.

Å reise hjem med kateter

I forbindelse med inngrepet legges det inn et kateter til blæren. Kateteret fjernes på poliklinikken 14 dager etter operasjonen. Kateteret skal sikre at de innvendige sårene i urinrøret gror.

Hvordan fungerer kateteret?

Kateteret består av en slange hvor det i den ene enden sitter en ballong som rommer cirka 10 ml væske. Når kateteret er lagt inn i urinblæren, fylles ballongen med 10 ml sterilt vann ved hjelp av en sprøyte. Dette gjør at kateteret holdes på plass. Urinen vil nå strømme fritt fra blæren, via kateteret og ned i posen. Posen har en tappekran som gjør det mulig å tømme posen. Det enkleste er å sette benet på toalettskålen, åpne kranen og tømme urinen rett i toalettet. Dette skal personalet på posten vise deg før du reiser hjem.

Bruk av nattpose

Posen du har festet på leggen ved hjelp av bånd, kan viderekobles med nattposen du har fått. Dette gjør at du slipper å stå opp om natten for å tømme posen. Du må huske å åpne kranen på leggposen.

Hvor ofte bør posene skiftes?

Vi anbefaler ikke at du bytter posen. Urinposen skal kun byttes dersom du får urinveisinfeksjon. Hvis du må bytte posen er det veldig viktig at du vasker hendene før du håndterer koblingene.

Hvordan steller jeg kateteret?

For å forebygge infeksjon og sår hud ved katetermunningen, er det viktig at du vasker godt i overgangen mellom kateter og urinrør. Bruk mild, hudvennlig såpe, trekk forhuden tilbake og vask godt uten å gni for mye. Skyll. Husk å trekke forhuden fram igjen. Kateteret er laget av gummi og tåler vann!

Operasjonssår

Operasjonen etterlater fem små kutt på magen. Sårene er lukket med innvendige sting som forsvinner av seg selv. Utvendig holdes sårene sammen av strimler med sårtape (strips). Disse kan sitte på til de løsner av seg selv. Bandasje over sårene er lurt å bruke de første dagene. Når du har dusjet, er det viktig at du setter på nye. Det er noen som reagerer på plasteret med kløe, irritasjon og/ eller røde blemmer/utslett. Da kan du bruke vanlige kompresser som festes med silketape. Dette får du kjøpt på apoteket.

Aktivitet

Normal aktivitet gjør ikke noe i forhold til det å ha kateter, men for mye aktivitet kan føre til sårhet/ømhet i urinrøret og mer blod i urinen. Selve operasjonen medfører en liten svakhet i bukhinnen. For å unngå brokkdannelse og belastning av skjøten i urinrøret er det derfor viktig at du ikke løfter mer enn 10 kg de første 4-6 ukene etter operasjon. Du skal IKKE sykle de 2 første månedene etter operasjon.

Hvilke problemer kan oppstå, og hva skyldes dette?

  1. Lekkasje ved siden av kateteret 
  2. Tett kateter 
  3. Blod i urinen 
  4. Pung, penis og flanke blir blålig 
  5. Sår hud rundt kateteret 
  6. Forstoppelse 
  7. Smerter 
  8. Urinveisinfeksjon 
  9. Følelsen av å måtte late vannet

1. Urinlekkasje ved siden av kateteret

Lekkasje ved siden av kateteret kan skyldes at ballongen ikke har festet seg skikkelig i blærebunnen slik at urinen passerer forbi. Et lett drag i kateteret slik at ballongen faller på plass, vil kunne motvirke dette. Urinlekkasjen kan også skyldes sammentrekninger i blæremuskelen på grunn av irritasjon av kateteret. Det er som regel ingen fare dersom det lekker litt ved siden av slangen samtidig som det kommer rikelig med urin i posen. Ved lekkasje kan det være lurt å bruke en liten bleie.

2. Tett kateter

Dersom det ikke kommer urin i slangen, men kun lekker ved siden av kan det tyde på at kateteret er tett. Dersom dette oppstår må du oppsøke fastlege eller legevakt. Det er svært viktig at kateteret ikke blir fjernet. Ta eventuelt kontakt med A5 Radiumhospitalet, tlf 22 93 46 32.

3. Blod i urinen kan skyldes flere ting

Sårskorpen etter operasjonen løsner gjerne uken etter inngrepet. Sårflaten den etterlater seg vil kunne føre til en lett forbigående blødning. I forbindelse med inngrepet kan det danne seg små koagler i blæren. Disse vil kunne løse seg opp og farge urinen rød, eller komme ut i kateterslangen. Ved blod i urinen er det alltid viktig å utelukke urinveisinfeksjon. Dersom du har feber og urinen lukter stramt, bør du kontakte fastlege.

4. Pung, penis og flanke blir blålig

I forbindelse med operasjonen kan det oppstå små blødninger under huden. Blodet vil følge tyngdeloven, og samle seg opp i området ved pung, penis og på flankene. Området kan hovne opp og bli ømt, i tillegg vil huden innta en lett blålig farge. Dette er helt ufarlig og vil gå over av seg selv.

5. Sår hud rundt kateteret

Dersom kateteret blir liggende å gnisse mot urinrøret, vil du lett kunne bli rød og sår ved urinrørsåpningen. Vi anbefaler bruk av tettsittende underbukse (for eksempel nettingtruse), for å holde kateteret på plass. Det er viktig at det ikke blir dragning i kateteret. For å unngå dette, festes kateteret med en tape på låret. Tapen kan festes der du synes det er best, men kateteret må ikke stramme. Dersom du til tross for dette er blitt rød, kan du smøre på et tynt lag med zinksalve rundt urinrørsåpningen.

6. Forstoppelse

Hvis du ikke har hatt avføring etter operasjonen enda, kan det være du gruer deg til det. Du bør ikke presse for hardt, og vi anbefaler deg derfor å bruke et mildt, smørende avføringsmiddel (for eksempel duphalac, lactulose) som du får kjøpt på apoteket. Du kan bruke en spiseskje morgen og kveld. Det kan også hjelpe å spise svisker som har ligget i vann natten over, likeledes All Brand som er et corn flakes lignende produkt. Hvis du øker mengden med fiber i kosten er det samtidig viktig å øke væskemengden.

7. Smerter

Vi skiller mellom sårsmerter og luftsmerter. Dersom du har sårsmerter, kan det være lurt å bruke smertestillende. I forbindelse med operasjonen blåses det luft inn i buken. I tiden etter operasjonen er det derfor vanlig at magen kjennes stram og stinn. For noen kan luftsmerter kjennes helt opp til skuldrene. Aktivitet er det som hjelper best for å få magen i gang og luften til å komme ut.

8. Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon kan lett oppstå etter et inngrep i urinveiene. Du kan selv bidra til å forebygge dette ved god håndhygiene ved skifting av poser, god hygiene generelt og rikelig med væske (cirka to liter i løpet av en dag). Symptomer på urinveisinfeksjon kan være feber over 38°C grader, smerter, illeluktende urin, blod i urinen og generelt ubehag i kroppen. Det er da viktig at du tar kontakt med fastlege eller sykehus for evt behandling med antibiotika.

9. Følelsen av å måtte late vannet

Ballongen kan ligge mot blæreveggen slik at ikke urinen strømmer fritt eller det kan være små koagler eller "rusk" som tetter åpningen. Ofte kan det være tilstrekkelig å forandre stilling eller bevege seg litt.