På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Prostatakreft

Kreft i prostata (cancer prostatae) er den vanligste kreftformen blant menn i Norge, og årlig får rundt 5000 menn denne sykdommen. Antall tilfeller øker stadig. Dette skyldes hovedsakelig økt levealder og mer aktiv diagnostikk med PSA-testing. Prostatakreft rammer først og fremst eldre menn.

Prostatakreft er kreft i blærehalskjertelen og er den hyppigste kreftformen blant menn i de fleste land i den vestlige verden. Prostata er omtrent på størrelse med en kastanje og ligger som en tykk ring rundt den første delen av urinrøret, rett under blæren. Prostata utskiller noen av stoffene som inngår i sædvæsken.

Utviklingen av kreft i prostata kan variere og det kan ta opptil 20 år fra celleforandringene starter til kreft i prostatakjertelen påvises. Som følge av PSA testen, har prostatakreft de siste 10–20 årene blitt diagnostisert tidligere i sykdomsforløpet. PSA er en blodprøve som oftest er forhøyet ved prostatakreft, men PSA er ikke spesifikk for kreft.

De ulike tumortypene har forskjellige malignitetsgrader. Derfor kan også behandlingsmetodene være forskjellige, fra ingen behandling til omfattende kombinert behandling. 

Video av prostatas beliggenhet, funksjon og kreftutvikling

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil