På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Ribosiklib (Kisqali®)

Kisqali® (ribosiklib) er et medikament  som gis til pasienter med brystkreft hvor kreften har spredd seg til andre organer i kroppen. Medikamentet bidrar til å dempe utviklingen av kreftsceller ved å hemme to proteiner.

Kisqali® er en tablettbehandling som tas i kombinasjon med aromatasehemmer. Behandlingen tas over en syklus på fire uker. De tre første ukene tas Kisqali® sammen med aromatasehemmer og i den fjerde behandlingsuken tas KUN aromatasehemmeren. Deretter gjentas syklusen.

Du kan ikke få medikamentet dersom du er overfølsom for peanøtter og soya. Dette fordi Kisqali® inneholder soyalecitin.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Blodprøver kontrolleres under de seks første behandlingssyklusene. Fortrinnsvis før hver behandlingssyklus. I første behandlingssyklus tas også blodprøver etter 14 dager.

Hjerteundersøkelse (EKG) tas før første behandlingssyklus, etter 14 dager i første behandlingssyklus og før andre behandlingssyklus.

Hvordan foregår behandlingen?

Sørg for at du tar medisinene omtrent på samme tid hver dag. Du svelger kapslene hele med et glass vann. Kapslene skal ikke tygges eller knuses. Ødelagte kapsler skal ikke tas. Kapslene skal ikke tas på tom mage.

Dersom du kaster opp eller glemmer en dose, skal du ikke ta en ekstra dose. Ta din neste foreskrevne dose som planlagt.

Unngå grapefrukt og granateplejuice fordi det kan forsterke bivirkningene.

Bivirkninger som kan forekomme ved behandling med Kisqali®

 

Plager fra mage og tarm

Kvalme og uvelhet er sjelden ved denne behandlingen. Dersom det blir plagsomt kan du få kvalmedempende medikamenter. Hos noen pasienter kan behandlingen gi forbigående sår og irritert tarmslimhinne som kan føre til diaré. Ved diaré taper kroppen væske og salter. Hvis du opplever vandig diaré i mer enn ett døgn eller har flere løse avføringer daglig gjennom 2–3 dager, må du kontakte fastlegen/lokalsykehuset.

Tynnere hår

Behandling med Kisqali® kan føre til at håret blir tynnere. Totalt hårtap er sjeldent. NAV dekker eventuelle utgifter til parykk eller hodeplagg hvis det blir nødvendig. Du får rekvisisjon av lege.

Hud og slimhinner

Kisqali® kan gi tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Såre slimhinner og nedsatt spyttproduksjon kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og gi grobunn for oppvekst av bakterier og sopp. God munnhygiene kan forebygge problemer. Også slimhinnene i underlivet, nesen og øynene kan bli såre/tørre. Sårhet i øynene kan opptre som tåreflod eller føles som sand i øynene.  Noen pasienter kan oppleve utslett og hudreaksjoner som kløe og tørr hud. Disse reaksjonene er ofte forbigående og mest vanlig i starten av behandlingen.

Tretthet/konsentrasjonsvansker

Du kan føle deg trett under behandlingen med økt behov for å hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Undersøkelser viser imidlertid at det er gunstig å være i fysisk aktivitet. 

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Kisqali® kan gi forbigående nedsatt produksjon av blodlegemer. Dette kan medføre svekket infeksjonsforsvar (lavt antall hvite blodlegemer), tendens til neseblødning og hudblødninger (lavt antall blodplater), samt blodfattighet (lav blodprosent). Ved lavt antall hvite blodlegemer, kan det være risiko for alvorlig infeksjon som raskt må behandles i sykehus. Forsøk å leve et mest mulig normalt liv, men hvis mulig unngå nærkontakt med mennesker du vet har en infeksjon, som for eksempel forkjølelse.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (om det så er midt på natten) dersom du:

  • føler deg uvel, har sykdomsfølelse og/eller har symptomer på infeksjon (for eksempel hoste, frysninger, diaré, svie ved vannlatning).
  • har feber 38,3°C eller høyere målt en gang eller vedvarende temperatur mellom 38,0°C-38,2°C i mer enn en time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • har nese- og/eller hudblødninger.
Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil