Informasjon til deg som er tarmkreftoperert

Dette er et generelt informasjonsskriv til deg som er tarmkreftoperert. I dette skrivet finner du informasjon som kan være nyttig for deg å vite etter du har kommet hjem.

Smerter etter operasjon

Det er forventet at sårsmertene avtar gradvis. De fleste reiser hjem med resept på smertestillende som skal trappes ned etter hjemreise. Du vil få informasjon om hvordan nedtrappingen skal skje. Dersom du har fjernet endetarmen, er det vanlig at det er vondt å sitte lenge etter operasjonen. Mange har god nytte av sittering som kan kjøpes på apotek eller hos bandasjist (dessverre ikke refusjonsberettiget).

Operasjonssår

Operasjonssåret på magen er sydd med agraffer (metallklips). Disse skal fjernes 14 dager etter operasjon hvis du ikke har fått annen beskjed. Om du i tillegg har fjernet endetarmen har du et sår som er sydd med vanlige sting som skal fjernes etter tre uker. Ta kontakt med legesenter for fjerning av agraffer og sting.

Når du kommer hjem, trenger du ikke bruke bandasje dersom såret ikke væsker. Du kan dusje såret med rent vann uten såpe. La såret lufttørke og legg eventuelt på ny bandasje. Etter at agraffene/stingene er fjernet er det lurt å smøre huden med en mild fuktighetskrem.

Det kan oppstå infeksjon i såret på magen. Symptomer på det kan være rødhet, hevelse, økende sårvæske, smerter og feber. Dersom du får noen av disse symptomene, må du ta kontakt med fastlege eller legevakt.

Hvis du har fjernet endetarmen, er det vanlig at det kommer sårvæske den første tiden. I noen tilfeller kan det danne seg en pussansamling (abscess) i sårhulen. Symptomer på dette kan være økende smerter, økende væsking fra såret og feber. Ta da kontakt med fastlege eller legevakt.

Forebygging av brokk

Under operasjonen blir bukhinnen svekket og det kan oppstå et brokk. For å forebygge dette er det viktig å ikke løfte mer enn en kilo i hver arm de første 6-8 ukene etter operasjonen. Tegn på brokk er en hevelse i arret. Ofte er dette bare synlig når trykket i magen er høyt; ved hosting, løfting eller når du reiser deg opp i sengen. Bruk av brokkbind kan være til god hjelp for å støtte magemuskulaturen.

Vanlig aktivitet er helt ufarlig og også viktig for å komme til krefter igjen.

Vannlatningsbesvær/urinveisinfeksjon (UVI)

Fordi du har hatt innlagt urinkateter under oppholdet, kan det øke risikoen for urinveisinfeksjon (UVI) når du kommer hjem. Tegn på urinveisinfeksjon er hyppig vannlating, svie, illeluktende urin, smerter, feber og/eller generelt ubehag i kroppen. Det er da svært viktig at du tar en urinprøve og leverer til fastlegen eller på legevakta for behandling med antibiotika.

Dersom du reiser hjem med kateterer det viktig å opprettholde god hygiene for å unngå urinveisinfeksjon. Vasking/dusjing daglig rundt urinrørsåpningen med mild såpe og rent vann. Håndvask med såpe før og etter håndtering av kateteret. Unngå å ta på koblingen mellom kateter og pose hvis du skal skifte. Det er som regel ikke nødvendig å skifte leggposen mer enn hver 14. dag hvis ikke den blir ødelagt eller du får urinveisinfeksjon. Nattposen kan kobles til leggposen om natten og kan ligge i en ren bøtte ved siden av sengen. Etter avtale kan du fjerne kateteret hos fastlege.

Noen kan få problemer med vannlatingen etter operasjonen. Dette skyldes at blærenervene blir påvirket under inngrepet. Som oftest er dette forbigående, men det kan ta tid før vannlatingen fungerer som før. Hvis dette oppstår etter at du har kommet hjem må du ta kontakt med sykehuset.

Ernæring

Kroppen er i en oppbyggingsfase etter operasjon og trenger derfor mer næringsrik kost og spesielt protein enn normalt. Det er mange som får dårlig matlyst etter en operasjon og går ned i vekt. Generelle anbefalinger er små og hyppige måltider. I utgangspunktet kan du spise det du ønsker, men noen matvarer kan by på problemer i form av stopp i tarmen, mageknip og luftbesvær. Les mer om ernæring ved dårlig passasje i mage-tarm kanalen.

Dersom du har fått tynntarmsstomi eller har fjernet store deler av tarmen, har den nedsatt oppsugingsevne. Det kan innebære at du mister mer væske og salter via avføringen enn normalt. Det er derfor viktig at du salter maten litt ekstra og drikker over to liter hver dag. Les mer om kostholdsråd ved stomi.

Forandret avføringsmønster

Når du har fjernet en del av tarmen, er det vanlig at du opplever hyppigere avføringsfrekvens, løsere avføring og luftproblemer. Dette vil vanligvis normalisere seg, men kan ta tid (opptil et år). Dersom du har fått stomi, er det ikke uvanlig at det kommer slim og litt blod fra endetarmen.

For personer som har fått ileostomi vil avføringen være ganske tyntflytende og det kan være nødvendig å bruke tabletter som virker stoppende (Imodium®). Kontakt fastlegen din for dette.

Seksualitet

Når du blir operert i bekkenet, kan dette få konsekvenser for seksuallivet ditt. Som kvinne kan smerter ved samleie forekomme. Dette kan skyldes at livmoren ligger annerledes etter operasjonen eller at det har oppstått arrdannelse eller tørr skjede på grunn av strålebehandling. Følsomheten kan forandre seg på grunn av hevelser i vevet etter operasjonen. Bruk av vibrator kan øke sensibiliteten.

Som mann er det vanlig å oppleve ereksjonssvikt etter en tarmkreftoperasjon, fordi nervesystemet blir påvirket. Ereksjonsevnen bedres vanligvis over tid, men for noen kan dette bli permanent.

Ta kontakt med fastlege, apotek eller sykehuset dersom du ønsker seksuell rådgivning etter operasjon. Vi har to seksuelle rådgivere på Radiumhospitalet som kan kontaktes ved behov.

Fysisk aktivitet

Når du er ferdig behandlet og er tilbake i hverdagen, er det helt normalt å føle seg sliten. Noen kreftpasienter vil oppleve utmattelse på grunn av lang og tøff behandling. Det innebærer at man føler seg sliten til tross for at man hviler. Det kan være lurt å sette opp realistiske mål hver dag for å gjenvinne krefter. Du må tilpasse aktivitetsnivået til din dagsform og finne en god balanse mellom hvile, søvn og aktivitet. Riktig kosthold og rikelig væsketilførsel kan også bidra til å øke aktivitetsnivået.

Oppfølging

Vevsprøvene som ble tatt under operasjonen tar det cirka tre uker å analysere. Ved utreise skal du få en avtale om kontroll og oppfølging, hvor du også får informasjon om resultatet av vevsprøvene.

Det kan godt hende du opplever at familie og venner og arbeidskollegaer ikke vet hvordan de skal forholde seg til deg. Dette skyldes ofte usikkerhet eller manglende kunnskaper om kreft og om hvordan man skal forholde seg til mennesker som har hatt eller har kreft. Dersom du klarer å møte familie, venner og arbeidskollegaer med åpenhet, er det lettere for dem å forstå deg.

Det finnes brosjyrer og informasjonsskriv som kan hjelpe deg med å informere om sykdommen og behandlingen du har vært gjennom. Men det er fint om du selv klarer å fortelle hvordan du har opplevd det du har vært gjennom og hvordan det er å være deg i den situasjonen du er i akkurat nå.

Dersom du er ærlig mot deg selv og dine omgivelser, vil omgivelsene ha større mulighet for å gi deg konkret hjelp og støtte.

Montebello-Senteret utenfor Lillehammer har tilbud om ulike kurs til kreftpasienter og pårørende. Gjennom forelesninger, gruppesamtaler og samvær får du og eventuelt pårørende du har med deg styrket mulighet til å mestre det daglige liv. Kursene varer vanligvis 5-7 dager. Dette kan kanskje være noe for deg. Din fastlege hjelper deg med å søke på dette. Det finnes også andre muligheter for rehabiliteringsopphold.

På hjemstedet ditt vil du kunne få hjelp og støtte av helsepersonell. Din fastlege kan være en god kontakt å ha, helsesøster eller hjemmesykepleien kan også være til hjelp. De aller fleste kommuner har en kreftkoordinator eller kreftsykepleier som kan være behjelpelige.