På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Oppfølging ved kreft i bukspyttkjertel

Oppfølgingen skal tilpasses den enkelte pasient ut i fra sykdomsutviklingen.

Etter et kirurgisk inngrep får pasienten tilbud om samtale med kirurg når svaret på den histologiske undersøkelsen foreligger. Videre kontroll gjøres cirka hver 3.–4. måned hos fastlege. Det bør gjøres klinisk undersøkelse og tas blodprøver, inklusivt fastende blodsukker og eventuelt vitamin B12   etter klassisk Whippels operasjon hvor det er gjort en distal ventrikkelreseksjon. Vitamin B12   gis vanligvis som injeksjon i muskelen. Utilstrekkelig fordøyelse på grunn av mangel på fordøyelsesenzymer etter fjerning av bukspyttkjertelen behandles med tilførsel av bukspyttkjertelenzymer i tablettform. Det er økt risiko for å utvikle diabetes etter å ha fjernet deler av bukspyttkjertelen.

Hvis hele bukspyttkjertelen fjernes (total pankreatektomi) vil pasienten få diabetes og trenge tilskudd av insulin. Pasienten skal da kontrolleres av spesialist på diabetes og diabetesbehandling (endokrinolog), fordi det er høy risiko for overdosering av insulin. Blodsukker skal holdes noe høyere enn hos andre diabetikere. Ved forverring av problem med blodsukkerregulering skal det mistenkes tilbakefall, dersom det ikke foreligger infeksjon.

Supplerende behandling gjennomføres og følges opp ved lokalsykehus.

Pasienter som ikke kan opereres henvises lokalsykehuset for eventuelt lindrende cellegiftbehandling og oppfølging.

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil