På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Livmorkreft

Årlig rammes cirka 650 norske kvinner av livmorkreft. Dette er en kreftform som utgår fra slimhinnen inne i livmorhulen. Det er forskjellige celletyper som kan føre til kreft i livmoren.

Livmorkreft deles i 4 stadier (utbredelse):

  • Stadium I: Svulsten er lokalisert i livmorhulen.
  • Stadium II: Svulsten er vokst ned i livmorhalsen.
  • Stadium III: Svulsten har vokst gjennom livmorveggen eventuelt til støttevevet omkring, til eggstokkene og til skjeden, eller det er spredning til lymfeknutene i bekkenet eller langs hovedpulsåren.
  • Stadium IV: Svulsten har vokst inn i urinblæren, inn i endetarmen, eller den har spredt seg til andre steder i kroppen.

Hvilke symptomer har sykdommen?

Symptomer kan være blødning fra livmoren via skjeden etter overgangsalder. Det kan komme rikelig med vandig eller pusslignende utflod.

Hos yngre kvinner som ikke er kommet i overgangsalderen, er symptomene blødninger mellom menstruasjoner eller ekstra kraftig menstruasjon.

Hva forårsaker sykdommen?

Årsaken til livmorkreft er i dag ikke kjent. Risikofaktorer for å utvikle livmorkreft er overvekt, diabetes, sen overgangsalder, få eller ingen barnefødsler eller langvarig bruk av østrogener uten gestagenpåvirkning.

Hvordan stilles diagnosen?

  • Gynekologisk undersøkelse med vaginal ultralyd supplert med en vevsprøve fra livmorhulen. Vevsprøven vil bli sendt til analyse for å kunne bestemme celletype.
  • Røntgen undersøkelse med MR av magen og bekkenet for å kartlegge sykdomsutbredelse.
  • Røntgen av lunger.
  • CT av mage og lunger gjøres i noen tilfeller.

Hvordan behandles sykdommen?

Behandlingen er avhenging av sykdomsutbredelse og type kreftceller. 

Kirurgi

I de aller fleste tilfellene vil man utføre en operasjon for å fjerne livmoren. Inngrepet kan gjøres som "kikkhullsoperasjon" hos en del pasienter. Hos cirka 5% av kvinnene er det spredning til eggstokkene, derfor fjerner man eggstokkene samtidig. I noen tilfeller er det aktuelt å fjerne lymfeknuter i bekkenet og langs hovedpulsåren. Dersom operasjon av en eller annen grunn frarådes, gis annen behandling i stedet. Dette kan være cellegift, hormoner eller strålebehandling.

Strålebehandling

Strålebehandling anvendes ved tilbakefall av sykdommen der denne er lokalisert til bekkenet.

Det kan også være aktuelt å anvende strålebehandling ved spredning til lunge eller hjerne.

Cellegift

Cellegiftbehandling anvendes som et supplement til kirurgi ved visse celletyper. Cellegift anvendes også i noen tilfeller som første behandling der man anser å ikke kunne fjerne alt svulstvev ved operasjon.

Hormonbehandling

Ved tilbakefall av sykdommen velger man i noen tilfeller å anvende hormonbehandling hvis vevsundersøkelsen tyder på at svulstvevet er følsom for hormoner.

Hvordan er forløpet?

Sykdomsforløpet vil avhenge av hvor utbredt sykdommen er. Hos mange oppdages sykdommen tidlig og gir gode muligheter for helbredelse. Operasjon er den viktigste behandlingsformen, og for mange er dette nok

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil