Lindrende strålebehandling ved spiserørskreft
Du skal få strålebehandling mot spiserøret. Formålet med denne behandlingen er å lindre symptomer du har relatert til spiserøret, eller forebygge plager som kan oppstå. Det er ulikt hvor mange behandlinger hver pasient trenger, men det vanligste er enten 5 behandlinger, eller 10–13 behandlinger.
Planlegging av strålebehandling
Før strålebehandlingen gjennomføres en CT-undersøkelse for å skape en detaljert og skreddersydd behandlingsplan. Det er viktig at du ligger helt stille i samme posisjon under hver behandling for å sikre at strålingen treffer korrekt. Har du vansker med å ligge stille så lenge som det kreves, er det viktig at du gir beskjed på forhånd, slik at du kan ta beroligende og/eller smertestillende medikamenter. Planlegging av strålebehandlingen er et samarbeid mellom lege, stråleterapeut og fysiker. Det tar som regel en uke fra CT-undersøkelsen er tatt til du starter behandling.
Hvordan foregår strålebehandlingen?
Strålebehandlingen foregår i et spesialrom med en strålebehandlingsmaskin. Under strålebehandlingen skal du ligge på samme måte som på CT-undersøkelsen. Du vil bli lagt opp på benken hvor området som skal ha strålebehandling innstilles ved hjelp av et rødt lys. Dette røde lyset detekterer overflaten på kroppen din og vil også overvåke deg under behandlingen. Før hver behandlingssesjon tar vi røntgenbilder for å bekrefte at du ligger korrekt. Totalt tar hver behandling omtrent 15 minutter. Selve behandlingen blir styrt av stråleterapeuter utenfor i kontrollrommet. Du vil hele tiden være overvåket via TV-skjerm, og du kan når som helst få kontakt med personalet ved å gi signal. Strålebehandling foregår hovedsakelig på hverdager. Strålebehandling er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med en vanlig røntgenundersøkelse. Noen kan oppleve det ubehagelig å ligge på strålebenken da den er smal og hard.
Forholdsregler under strålebehandling
- Du representerer ingen strålefare. Du kan fritt omgås andre mennesker, også barn og gravide.
- Strålebehandling har bedre effekt dersom man ikke røyker, og vi anbefaler derfor røykeslutt. Studier støtter at røykeslutt bedrer behandlingsresultatet og prognose. Røyking under behandling vil også kunne gi økte bivirkninger.
- Dersom du bruker andre medikamenter eller kosttilskudd, ta det opp med legen. Enkelte tabletter, for eksempel antioksidanter bør unngås under stråling
- Det er viktig med et variert og næringsrikt kosthold (De nasjonale generelle kostrådene fra Helsedirektoratet er gjeldende også under strålebehandling). Du bør drikke rikelig, 1,5–2 liter per døgn, fordi kroppen trenger mye væske i behandlingsperioden.
- Du bør unngå sterk sol på huden som har blitt strålebehandlet i minst ett år etter at behandlingen er avsluttet. Det er lurt å dekke til den strålebehandlede huden i denne perioden. Hvis huden likevel eksponeres for sol, er det viktig å bruke solkrem med høy solfaktor (SPF 30 eller høyere).
Bivirkninger
Bivirkninger fra strålebehandling kan oppstå både under og etter behandlingsforløpet. Disse bivirkningene er som regel begrenset til det området som har blitt behandlet. Det er vanlig å skille mellom akutte bivirkninger, som oppstår under selve behandlingen, og seneffekter, som kan oppstå eller vedvare etter at behandlingen er avsluttet. Det er viktig å være klar over at ikke alle pasienter opplever de samme bivirkningene, og at alvorlighetsgraden kan variere fra person til person.
Hudpåvirkning i stråleområdet
Hudreaksjoner er en mulig bivirkning av strålebehandling mot kreft i spiserøret, men flertallet av pasientene har i liten grad slike plager. Strålene kan gjøre at du blir rød og sår i huden der du mottar behandling. Reaksjonene oppstår vanligvis mot slutten av behandlingen.
Strålereaksjoner kan vedvare eller øke på de første ukene etter avsluttet strålebehandling, før det gradvis bedres. Hos noen få blir huden permanent stråleskadet. Huden i strålefeltet bør holdes ren, tørr og luftig.For å irritere huden minst mulig bør du bruke lunkent vann og uparfymert såpe med lav pH- verdi. Unngå å skrubbe eller gni. Klapp huden tørr eller lufttørk etter rengjøring.
Man kan smøre stråleområdet med uparfymert fuktighetskrem for å forebygge tørrhet, kløe og irritasjon. Vi oppfordrer deg til å ta kontakt og informere helsepersonell dersom du opplever hudsårhet.
Les mer om hudstell ved strålebehandling >>>
Tretthet/konsentrasjonsvansker
Du kan føle deg trett under behandlingen, med økt behov for å hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Gi deg selv lov til å hvile mer enn du gjør til vanlig. Undersøkelser viser imidlertid at det er gunstig å være i fysisk aktivitet. Noen opplever endret hukommelse og nedsatt evne til å konsentrere seg. Hos de aller fleste retter dette seg etter endt behandling, men redusert energi og konsentrasjonsvansker kan vedvare over tid.
Les mer om tretthet ved kreftsykdom >>>
Svelgeproblemer
Strålebehandling som inkluderer hele eller deler av halsen og brysthulen, kan føre til irritasjon og sårhet i svelget og spiserøret, som igjen kan medføre svelgeproblemer. Ved sterke smerter i munn og svelg kan det være vanskelig å få i seg mat, og en ernæringssonde kan bli nødvendig. Dersom det oppstår problemer eller ved spørsmål, ta kontakt med personalet. De vil gi råd og veiledning om pleie og behandling som kan lindre eller redusere reaksjonene.
Les mer om slimhinnereaksjoner ved strålebehandling >>>