Protonstrålebehandling
Dette informasjonsdokumentet er utformet på generelt grunnlag. Legen som har ansvaret for din strålebehandling vil diskutere din spesifikke situasjon med deg.
Bakgrunn
Det finnes flere ulike typer strålebehandling. Den vanligste typen kalles fotonstrålebehandling og det er denne typen strålebehandling som brukes mest i Norge. De siste årene, og spesielt de siste 15-20 årene, har man internasjonalt i stadig større grad brukt en ny type strålebehandling kalt protonstrålebehandling. I Norge er det to protonstrålebehandlingssentre, ett i Bergen og ett i Oslo. Senteret i Bergen vil i hovedsak behandle pasienter fra Helse Vest og Helse Midt-Norge, mens senteret i Oslo vil behandle pasienter fra Helse Nord og Helse Sør-Øst.
Virkning av og mulige fordeler ved protonstrålebehandling
Foton- og protonstrålebehandling antas å ha samme effekt med tanke på å få kontroll på svulster. Fordelen med protonstrålebehandling sammenlignet med fotonstrålebehandling er at man får mindre stråledose til friskt vev rundt svulsten som skal strålebehandles. Man antar at dette vil gi lavere risiko for senbivirkninger. Det er enn så lenge uavklart om dette faktisk stemmer og hvor stor gevinsten eventuelt er. Norske hjernesvulstspesialister ønsker å bidra til å avklare dette.
Potensielle usikkerheter ved protonstrålebehandling
Selv om man har behandlet mange pasienter med protonstrålebehandling de siste 15-20 årene, så er det fortsatt en del usikkerhetsmomenter. Det ene er at man ikke vet om og eventuelt hvor stor gevinst man faktisk har ved å få protonstrålebehandling i stedet for fotonstrålebehandling. Det andre, og viktigere, er at man må være klar over at det finnes noen biologiske usikkerheter ved protonstrålebehandling. Dette medfører at man i noen tilfeller kan være usikker på om stråledosen som gis til en pasient samsvarer helt med den dosen man ønsker å gi. I sin ytterste konsekvens kan dette medføre at risikoen for noen bivirkninger øker heller enn reduseres.
Hvem er aktuelle for å få protonstrålebehandling?
Protonstrålebehandling er mest aktuelt for relativt unge pasienter i god allmenntilstand med en hjernesvulsttype hvor forventet levetid er lang. Dette skyldes at det først og fremst er for reduksjon av langtidsbivirkninger man mener protonstrålebehandling har potensiell gevinst. Det er også viktig å være klar over at dagens teknikker for fotonstrålebehandling er veldig presise og mye bedre enn de var for bare 15- 20 år siden.
For pasienter med noen svulsttyper vil protonstrålebehandling kun gis innenfor studier for å sikre at det er nyttig og ikke gir negative konsekvenser. For de fleste pasienter hvor protonstrålebehandling vurderes som et behandlingsalternativ vil det lages såkalt sammenlignende stråleplaner. Det betyr at det lages en stråleplan for foton og en for proton. Disse to planene settes opp mot hverandre for at spesialister skal vurdere hvilken stråleplan man mener er best. Så snart den vurderingen er gjort vil behandlende lege informere pasienten om resultatet, inkludert potensielle usikkerheter og hva som anbefales. I noen få tilfeller, som for de fleste barn og de som skal få strålebehandling mot hele sentralnervesystemet, vil protonstrålebehandling velges uten at man lager slike sammenlignende planer.
Forberedelser til protonstrålebehandling
Forberedelsene til protonstrålebehandling er i praksis ganske like som ved fotonstrålebehandling. For eksempel skal det lages en fikseringsmaske og tas en CT for stråleplanlegging. Den største forskjellen er at man må til Bergen eller Oslo for å få protonstrålebehandling dersom man blir anbefalt og takker ja til det.
Les mer om forberedelser til strålebehandling >>>
Hvordan gis protonstrålebehandling?
Protonstrålebehandling gis stort sett på samme måte som fotonstrålebehandling. Det tar litt lenger tid per strålebehandling, men antall dager med strålebehandling vil være likt. Potensielle plager under og kort tid etter strålebehandlingen, for eksempel håravfall, tretthet, rødhet i hud, kvalme og hodeverk, er sannsynligvis ganske like for de to ulike strålemetodene.
Les mer om bivirkninger ved strålebehandling mot hjernen >>>
Oppfølging etter protonstrålebehandling
Oppfølging etter protonstrålebehandling vil være ganske lik som ved fotonstrålebehandling. Det betyr at det meste av oppfølgingen vil skje ved lokalt sykehus og med samme kontrollintervall som etter fotonstrålebehandling.
Fordi det er knyttet usikkerhet til om og hvor stor en eventuell gevinst av protonstrålebehandling faktisk er, ønsker det norske fagmiljøet å bidra til å øke kunnskapen om dette. For å få til dette er det nødvendig med ekstra ressurser. Om man får ressurser på plass ser man for seg to strategier: For det første ønsker man å registrere data om protonstrålebehandling og hvordan det går med pasientene som får og/eller vurderes for å få protonstrålebehandling i et protonregister. I tillegg ønsker man å tilby pasientene som får protonstrålebehandling deltagelse i kliniske studier. Det kan dels være studier der man følger opp pasientene på en ekstra strukturert måte, og dels kan det være studier der man etter loddtrekning fordeles mellom to ulike behandlinger (for eksempel proton- eller fotonstrålebehandling, eller ulike stråledoser). Det vil selvsagt være helt frivillig både å delta i studier og samtykke til at opplysninger om en kan registreres i et protonregister.
Dette kapittelet er utarbeidet av Norsk nevroonkologisk interessegruppe (NNOIG).