Tilbake

Strålebehandling av meningeom

Meningeomer utgår fra hjernehinnene og inndeles i 3. WHO grad 1 er den vanligste og er en godartet svulst. Mange pasienter vil først gjennomgå kirurgi, men i noen tilfeller kan svulstens størrelse, plassering og risiko knyttet til kirurgi medføre at man vurderer strålebehandling uten forutgående kirurgi. Behandlingsmålet ved strålebehandling av meningeomer er helbredelse og symptomlindring. Merk at meningeomer oftest ikke forsvinner etter strålebehandling, men at de gjerne vedvarer og sees på MR-bilder etter strålebehandling.

Behandlingsopplegget ved strålebehandling av meningeomer vil avhenge av svulstens grad, størrelse på svulsten, utbredelse og plassering i hjernen, samt symptomer og allmenntilstanden til den enkelte pasient.

Strålebehandlingen kan gis som fraksjonert behandling og gis da oftest over 25–33 behandlingsdager mot deler av hjernen. Behandlingen gis 5 dager i uken over en periode på 5–6,5 uker. I enkelte tilfeller vil man ut i fra en totalvurdering velge et noe kortere behandlingsforløp hvor man gir høyere enkeltdoser. For noen pasienter med meningeom vil man vurdere om det er hensiktsmessig å gi strålebehandling som protonstrålebehandling.

Dersom et meningeom er lite og velavgrenset og med akseptabel avstand til risikoorganer, kan man vurdere å gi stereotaktisk strålebehandling. Dette gjøres oftest med 1 eller 3 behandlinger med høyere stråledose per behandling enn det som er vanlig ved fraksjonert behandling.

>>> Les mer om bivirkninger relatert til strålebehandlingen.

 

Dette kapittelet er utarbeidet av Norsk nevroonkologisk interessegruppe (NNOIG).