Tilbake

CT-veiledet celleprøvetaking gjennom brystveggen

CT-veiledet celleprøvetaking gjennom brystveggen utføres der man mistenker lungekreft og der det er vanskelig å få representative prøver ved bronkoskopi. Spesielt gjelder dette dersom svulsten ligger perifert (ut mot siden) i lungen. Undersøkelsen skal bidra til å stille diagnosen.

Teknikken har høy nøyaktighet med hensyn til å oppdage kreft. Hos pasienter som er uegnet for operasjon, og som har en svulst som ligger langt ut mot siden i lungen kan slik prøvetaking være avgjørende for å stille en sikker diagnose.

Hvis svulsten ligger i kontakt med brysthinnen (pleura) eller brystveggen kan undersøkelsen ofte gjøres med ultralydveiledning.

For å kunne utføre undersøkelsen må pasienten må ha såpass god hjerte/lungestatus at hun eller han kan tåle en komplikasjon som pneumothorax eller blødning. Pasienten må også kunne samarbeide, holde pusten i minst 10 sekunder og ikke hoste.

Beskrivelse av undersøkelsen

Ut fra tidligere CT-bilder planlegger legen innstikksvei for nålen, og innstikksstedet markeres i huden på pasientens brystkasse.

Pasienten ligger i leie tilpasset etter hvor nålen skal settes. Det gis lokalbedøvelse. En nål stikkes gjennom huden og brystveggen inn til aktuelt område, veiledet med CT. Pasienten holder pusten under selve prøvetakingen. Materiale fra det aktuelle området suges opp i nålen. Små pneumothorax er relativt vanlige (40%). De fleste oppstår under selve undersøkelsen og vil forsvinne av seg selv. Av og til er det behov for å legge inn et dren.

Alvorlige komplikasjoner er meget sjeldne. Som en kontroll tas det røntgen av brystkassen to timer etter undersøkelsen.

Det tilkommer ofte litt blødning i og omkring innstikkanalen. Dette er som regel ufarlig og stopper raskt. Pasienten kan ha noe blodig oppspytt.

Dersom det ikke oppstår komplikasjoner, og pasienten ikke har andre alvorlige sykdommer, kan han eller hun reise hjem samme dag. Prøvesvarene foreligger vanligvis etter 2 dager.