For å endre tekststørrelsen, hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac) og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske, 0 for å tilbakestille.
Skriv ut
Pakkeforløp for hode-/halskreft
Fra 1. mai 2015 ble Pakkeforløp for hode-/halskreft innført i helsetjenesten.
Ved mistanke om strupekreft vil legen din henvise deg til dette pakkeforløpet. Formålet med et slikt pakkeforløp er å gi forutsigbarhet og trygghet for deg og dine pårørende.
Hva er pakkeforløp for kreft?
Pakkeforløpene er nasjonale standardiserte pasientforløp som beskriver organisering av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider. Forløpstidene i et pakkeforløp beskriver den maksimale tid de ulike faser i forløpet bør ta og angis i kalenderdager. De angitte forløpstidene er ikke en ny pasientrettighet, men skal være normgivende. Det lovmessige grunnlaget er fortsatt pasientrettighetsloven § 2-2 og forskrift om prioritering av helsetjenester.
Pakkeforløpet starter når et helseforetak/sykehus mottar en henvisning med begrunnet mistanke om kreft. Med pakkeforløpet skal du oppleve et godt organisert, helhetlig og forutsigbart forløp uten unødvendig forsinkelse i utredning, diagnostikk, behandling og oppfølging.
Pakkeforløpet omfatter:
- utredning
- initial behandling: Primærbehandling og planlagt etterbehandling, inkludert kirurgi, stråleterapi, medikamentell behandling, aktiv oppfølging/monitorering, symptomlindrende behandling og eventuelt ingen behandling.
- oppfølging: Oppfølging inkluderer kontroller hos fastlege og/ eller i spesialisthelsetjenesten, samt håndtering av eventuelt tilbakefall.
Pakkeforløpet beskriver også:
- sykdomsspesifikk rehabilitering
- symptomlindrende behandling/palliasjon
- støttebehandling
- sykepleie
Forløpskoordinator
Alle sykehus som utreder og behandler kreft har egne forløpskoordinatorer. Forløpskoordinatoren skal sørge for kontinuitet og sammenhengende aktiviteter i hele pakkeforløpet, det vil si utredning, behandling og oppfølging uten unødig ikke- medisinsk begrunnet ventetid.
Du kan kontakte forløpskoordinator om praktiske spørsmål rundt ditt pakkeforløp, svar på henvisning, forløpstider og timeavtaler.
Hele pakkeforløpet for hode-/halskreft kan du lese mer om på Helsedirektoratets nettsider.