Utskriftsdato (22.12.2024)

Behandling ved hjernesvulster

Behandling av hjernesvulster deles oftest i to hovedtyper; behandling som gis for å fjerne/stagnere svulsten kalles ofte svulstrettet behandling, og behandling som gis for å forebygge eller lindre symptomer/plager kalles støttebehandling.

Kirurgisk behandling

Om man mistenker kreft andre steder i kroppen enn hjernen, er det vanlig med en vevsprøve for å få stilt en diagnose, før man eventuelt går videre med kirurgisk behandling eller annen behandling  for å fjerne svulsten. For de fleste personer med hjernesvulst arter dette seg annerledes. Fordi vevsprøve fra hjernensom regel innebærer at man må lage et vindu i hjerneskallen, og dette er en operasjon i seg selv, gjør man gjerne vevsprøvetaking og kirurgisk behandling i samme seanse.

Andre typer operasjoner kan også være aktuelle, blant annet drenering av hjernevæske (cerebrospinalvæske) ved det som kalles hydrocephalus.

  • Kirurgisk fjerning av svulst/vevsprøvetaking
  • Behandling av hydrocefalus 

Strålebehandling

Strålebehandling kan gis på mange måter og formålet kan være helbredelse, livsforlengende eller for å lindre plager. Mange pasienter med hjernesvulst får det som kalles fraksjonert behandling; det vil si at man får strålebehandling i mange påfølgende dager (oftest 2–7 uker). Slik behandling gis oftest med fotonstråling, mens proton- og karbonionstråling pr. i dag er mindre utbredt. En del pasienter med hjernesvulst får engangsstrålebehandling som ofte kalles stereotaktisk strålebehandling. Dette kan gjøres med gammakniv eller vanlige strålemaskiner (lineærakseleratorer).

Medikamentell behandling

Medikamentell behandling deles inn i to hovedtyper; behandling som gis for å fjerne eller stagnere svulsten kalles ofte svulstrettet behandling, og behandling som gis for å forebygge eller lindre symptomer eller plager kalles støttebehandling. Den svulstrettede behandlingen kan være cellegift, målrettet behandling eller medikamenter for å dempe overproduksjon av hormoner. Den vanligste støttebehandlingen er glukokortikoider (ofte kalt steroider) som brukes for å dempe hevelse rundt svulsten, men det kan også være medisiner mot epilepsi, smertestillende og annet.

Symptomlindrende behandling med glukokortikoider ved hevelse (ødem)

Hjernesvulster omgis ofte av en betydelig opphopning av væske (ødem) i hjernevevet. Dette gir hevelse og økt trykk i hodet. Symptomer på dette kan være hodepine, kvalme, oppkast eller sløvhet.

Skal man bli kvitt årsaken til hevelsen må man fjerne svulsten. For å lindre symptomene kan man imidlertid gi glukokortikoider. Glukokortikoider har den effekt at de kan redusere hevelse (ødem i hjernen), hvilket vanligvis gir en betydelig symptomlindring for pasienten. Glukokortikoider kan brukes i forbindelse med operasjon, strålebehandling og i andre situasjoner der man kan få symptomgivende hevelse i hjernen.

Dette kapittelet er utarbeidet av Norsk nevroonkologisk interessegruppe (NNOIG).