EGNE NOTATER    
Utskriftsdato (22.12.2024)

Melanom (føflekkreft)

Melanom, også kalt malignt melanom eller føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft og den kreftformen som øker mest her i landet. Risiko for melanom er sterkt forbundet med soling. Jo lysere hud, desto større risiko. Ved forandringer i en føflekk bør man oppsøke lege.

Melanom oppstår i melanocytter, cellene som produserer pigmentfargestoffet melanin som gir farge til hud, hår og øyne. Melanin er sterkt konsentrert i de fleste føflekker.

Kreft kan oppstå i både nye og gamle føflekker overalt på kroppen. Melanom oppstår i de aller fleste tilfeller i hud, men kan også oppstå i slimhinner (nese-, bihule-, munnhule-, kjønnsorgan- og tarmslimhinne), i øye, under negler og i lymfeknuter.

I slimhinne oppstår melanom hyppigst i hode/hals-regionen. Den vanligste lokalisasjonen er i nesekaviteten. Uvealt malignt melanom er den vanligste ondartete svulsten i øyet.

Hos menn er de fleste tilfeller av melanomer lokalisert til overkropp (rygg og bryst). Kvinner hadde tidligere flest tilfeller av melanom på bena, men i dag forekommer de like ofte på overkroppen.

Video av hudens funksjon og utvikling av melanom