Utskriftsdato (19.4.2024)

Kirurgisk fjerning av milt ved lymfekreft

Splenektomi betyr kirurgisk fjerning av milten. Det finnes flere indikasjoner for å fjerne milten. Hovedsakelig gjøres det som et ledd i behandlingen av lymfekreft, blodkreft, spredning fra andre typer kreft og andre ikke kreftrelaterte blodsykdommer samt store skader milten.

Hvordan forbereder jeg meg?

Du blir vanligvis lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen. Der får du snakke med en sykepleier, som blant annet orienterer deg om forberedelser til operasjonen. En lege intervjuer og undersøker deg.

Før inngrepet tas det blodprøver.

Er du over 50 år og/eller har en hjertesykdom, blir det tatt EKG. Av og til ønsker legen røntgen av lungene i tillegg. Om ettermiddagen informerer anestesilege eller anestesisykepleier deg om narkosen, og du får snakke med den kirurgen som skal operere deg. Du skal ha et klyx (lite klyster) for å tømme tarmen.

Når du skal ha narkose må magesekken være tom. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste seks timene før operasjonen. Imidlertid kan du drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft inntil to timer før du skal opereres. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen. Har du diabetes (sukkersyke) følger du et eget opplegg.

Om kvelden får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament, og en avslappende tablett.

Hvordan foregår behandlingen?

Som regel gjøres operasjonen laparoskopisk, sjeldne ganger gjøres det laparotomi.

Les mer om laparaskopi >>>

Operasjonsdagen måles temperaturen. Kroppen må være ren, så du må ta en dusj. Operasjonsområdet barberes for hår. Du får samme beroligende medikament som kvelden før og et smertestillende medikament som en forberedelse til narkosen. Når det er klart for operasjon, blir du kjørt i en seng til operasjonsavdelingen. Operasjonen foregår vanligvis i full narkose. Av og til er det nødvendig å legge inn et dren.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det varierer hvor lang tid operasjonen tar, men vanligvis cirka to timer.

Gjør det vondt?

Under selve operasjonen er du under narkose, og har ikke smerter.

Etter behandlingen

Etter operasjonen blir du flyttet til observasjon ved postoperativ avdeling. Der får du tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Blodtrykket blir målt og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin. Dagen etter operasjonen blir du vanligvis flyttet tilbake til rommet ditt på den sengeposten du er innlagt.

Aktivitet

For å hindre blodpropp får du en sprøyte med blodfortynnende medikament, så lenge legen synes det er nødvendig. I tillegg kan du selv bidra til å forebygge blodpropp, ved å være i aktivitet. Det er viktig å komme ut av sengen. Du må huske å bevege nakken normalt for å unngå stivhet.

Smerter

Du kan ha noe vondt i operasjonssåret. Det er viktig at du selv sier fra når du har smerter, slik at du kan få smertestillende. Ved laparaskopi blir bukhulen fylt med kulldioksyd (CO2), dette kan gi følelse av stinnhet/oppblåst mage og eventuelt smerter i skuldrene etter inngrepet. Dette skyldes irritasjon fra gassen i bukhulen. Det anbefales å sitte oppe og være i aktivitet så mye som mulig for å forebygge og lindre disse luftsmertene. Reseptfrie smertestillende tabletter kan også brukes.

Forholdsregler

Fortell alltid at du har fått fjernet milten ved kontakt med helsevesenet for akutt sykdom.

Infeksjonsrisiko

Selv om leveren overtar mange av funksjonene til milten etter en splenektomi, så blir ikke blodet like godt filtrert som før. Uten milt vil du derfor være mer utsatte for infeksjoner. Slike infeksjoner kan komme brått og være alvorlige. Det er derfor viktig at du tar enkelte forholdsregler og vet hva du skal gjøre dersom du får symptomer.

Vaksiner

Vaksinene gis for å forhindre alvorlige infeksjoner, som kan oppstå etter at milten er fjernet. Dette er trygge vaksiner som bidrar til å beskytte deg mot infeksjoner. Vaksinene vil ikke beskytte mot sykdommer som er forårsaket av andre bakterietyper enn de som er i vaksinen.

Vaksiner angitt i tabellen nedenfor får du hos fastlegen så tidlig som mulig og senest 2 uker før operasjonen. Andre (og eventuelt tredje) dose settes av fastlegen eller ved en vaksinasjonspoliklinikk. Du får resept ved utskrivelse. Du må selv kjøpe vaksiner på apoteket og ta med til fastlegen.

Vaksine mot  Senest 2 uker før eller umiddelbart etter fjerning av milt  2. dose etter 8 uker  3. dose etter 16. uker 
Pneumokokker - (blå respept) Prevenar eller Apexxnar  Pneumovax                                      -
Meningokokker ACWY - (blå resept)  Menveo eller Nimenrix Menveo eller Nimenrix
                                    -
Meningokokk B - (blå resept) Bexsero eller Trumenba  Bexsero eller Trumenba 
Trumenba (hvis du fikk den i 1. og 2. dose)

Haemophilus influenza type b

(IKKE blå resept, må betales selv) 

* Act-Hib- vurderes hos de med høyere risiko (underliggende

lungesykdom etc.)

   

Bivirkninger

Vaksinene har noen bivirkninger, men disse er ikke farlige og vil forsvinne av seg selv etter 1–5 dager. Du kan oppleve noe smerte, ømhet eller sårhet ved innstikksted. Det kan også komme en hevelse og rødme der. Videre blir noen litt trette, får lett feber, hodepine og nedsatt appetitt.

Revaksinering

Du må følges opp hos fastlegen for å få kontrollert antistoffnivået i blodet av vaksiner (effekten av vaksinen). Svaret vil avgjøre om du trenger påfyll med ny vaksine.

Intervall for kontroll:

  • etter 1 år dersom du har fått cellegift
  • etter 3 år ved fjerning av milt fordi du har kreft
  • etter 5 år dersom milten din ble fjernet på grunn av en ulykke/skade

Penicillintabletter

Du må alltid ha penicillintabletter for hånden. Ved allergi for penicillin brukes Erytromycin. Du får resept ved utskrivelsen og du må hente ut medisinen på apoteket og ha den liggende hjemme. Resepten fornyes av fastlegen. Tablettene er holdbare i 3 år.

OBS! Ved luftveisinfeksjoner med gulgrønt oppspytt, sår hals, vondt i øret, vondt for å puste, eller ved plutselig høy feber og/eller nedsatt allmenntilstand skal du selv starte behandlingen med 2 tabletter, og deretter 1 tablett 4 ganger daglig hvis du ikke snarlig kommer til eller får kontaktet lege.

Andre forholdsregler

  • Du må ta influensavaksine hvert år. Henvend deg til fastlegen
  • Du må fortelle tannlegen at du har fjernet milten
  • Hvis du planlegger reise til eksotiske strøk, må du kontakte fastlegen på forhånd. Uten milt er du mer utsatt for enkelte sykdommer, blant annet malaria.

 

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av milt. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video