Peniskreft

Hva er peniskreft?

Peniskreft starter i huden på innsiden av forhuden eller på penishodet (glans). Peniskreft er en sjelden kreftform (cirka 30-40 per år i Norge).

Hvorfor oppstår peniskreft?

Vi kjenner ikke alle årsakene til peniskreft. Den forekommer hyppigst hos menn med trang forhud, der rengjøring ikke er mulig. Peniskreft kan også starte som en følge av virus (Papillomavirus). Peniskreft er ikke smittsomt til seksualpartner, men en virusinfeksjon er imidlertid smittsom.

Hva er symptomene?

Enhver rødhet på penishodet kan være starten på kreft, men heldigvis er de fleste forandringene godartet. Hvis du har trang forhud og infeksjoner, kan en svulst være ”skjult” under forhuden.

Peniskreft sprer seg først og fremst gjennom lymfebaner, til lymfekjertlene i lysken. Av og til er det første tegnet på peniskreft at pasienten kjenner forstørrete lymfekjertler i lyskene.

Hvordan utredes peniskreft?

Undersøkelsen av peniskreft er som ved alle andre krefttyper. For å se hva slags svulst det er, må det tas vevsprøver av den. For å bestemme hvor omfattende behandlingen skal være, må det undersøkes hvor utbredt sykdommen er. Det gjøres ved å ta vevsprøver fra svulsten i dybden. Ved peniskreft snakker vi om overfladisk sykdom og dypt infiltrerende sykdom (svulsten vokser i dypet av vevet på penishodet).

Lymfekjertlene i lysken må også undersøkes med fingrene og med ultralydundersøkelse. Såkalt vaktpostlymfeknute-undersøkelse kan også benyttes. Dette forklares under behandling. For å undersøke lymfekjertler inne i bekkenet, kan det være grunn til å gjøre røntgenundersøkelse (CT-bekken).

Hvordan behandles peniskreft?

Hvilken behandling som er nødvendig for å helbrede peniskreft er avhengig av om svulsttypen er sint eller mindre sint, hvor dypt den vokser i det normale vevet og om det foreligger spredning til lymfekjertler i lyskene eller inne i bekkenet. Behandlingen vil også avhenge av om sykdommen har spredt seg til kroppen forøvrig. Uansett må eventuell infeksjon behandles først.

Overflatiske svulster

Ved overfladiske svulster med dybdevekst på noen få millimeter, kan det gjøres organbevarende kirurgi. Hvis svulsten sitter på forhuden kan det være tilstrekkelig å fjerne hele forhuden. Det vil ikke gi funksjonsforstyrrelser. Er svulsten lokalisert på selve penishodet, må det fjernes helt. Hvis tumoren ikke er for stor, kan svulsten fjernes sammen med omliggende normalt vev til sidene og i dypet, og hud kan transplanteres til sårflaten. Det vil gi en god funksjon av organet.

I enkelte tilfeller med overfladisk sykdom kan det også benyttes lysbehandling (laser) og en helt ny behandlingsmåte (PDT).

Dypt infiltrerende svulster

Standardbehandling er fortsatt amputasjon. I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig å fjerne den delen der svulstvevet er. Ved meget utbredt tumorvekst, må det gjøres en total penisamputasjon.

Spredning til lymfeknuter

Ved dypt infiltrerende svulster er det ofte spredning til nærliggende lymfeknuter. Hvis det påvises spredning, fjernes lymfeknutene i lysken og i tilgrensende deler av bekkenet (radikal lymfadenektomi).