Ifosfamidkur

Ifosfamid er en cellegift som gis blant annet ved sarkom i livmoren (sarkom er en fellesbetegnelse på ondartede svulster som oppstår i binde- og støttevev). Én kur gis over 3 døgn (dag 1–3), hver kurdag er på 24 timer. Oppstart av ny kur hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen. Behandlingen gis på sengepost.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig.

Du vil få lagt inn en veneport (VAP) i forkant av behandlingen og du må gjennomføre en nyreundersøkelse kalt GFR. Det skal tas blodprøver før du møter på avdelingen ved hver kur. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Du vil få allergi- og kvalmeforebyggende medisiner hver morgen samt at det tas blodprøver av deg under kur. Vi anbefaler at du dusjer og spiser vanlig frokost hver morgen.

Hvordan foregår behandlingen?

Ifosfamid gis direkte inn i blodet (intravenøst) gjennom VAPen du har fått lagt inn i forkant. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid. Du vil være koblet til intravenøsstativet nærmest kontinuerlig i 3 døgn og det kan ikke kobles fra deg uten spesiell grunn. Vi anbefaler at du er i noe aktivitet i løpet av dagen selv om du er koblet til stativet og at du spiser og drikker som normalt mens kuren pågår.

Ved starten og slutten av hver kurdag tas kroppstemperatur og vekt av deg for å observere tegn på infeksjon og vektoppgang. Ifosfamid er sterk medisin for nyrene, og for å unngå nyreskade får du tilført flere liter væske intravenøst. Du må tisse på et bekken slik at vi får målt mengden urin og gjort analyser. Det kan bli nødvendig med vanndrivende medisiner for å hjelpe kroppen til å kvitte seg med væske. Ifosfamid kan påvirke slimhinnene i urinveiene og føre til blod i urinen, og for å unngå dette vil du få et medikament kalt Mesna før og etter cellegiften. Dette gis også direkte inn i blodet. Etter at 3. kurdag er ferdig fjernes VAP-nålen og du kan reise hjem (vær oppmerksom på at 3.kurdag strekker seg over til neste dag).

Bivirkninger og komplikasjoner

Kvalme og oppkast

Ifosfamid er en kvalmefremkallende cellegiftskur, og du vil få forebyggende medisiner mot dette. Du får også resept på medisiner du kan ta ved behov dersom du føler deg kvalm etter kur. Dersom du opplever at kvalme og oppkast blir et problem for deg kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Allergiske reaksjoner

Noen cellegifter kan i sjeldne tilfeller gi allergiske reaksjoner. Symptomer på allergisk reaksjon kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, lavt blodtrykk, tungpusthet/trykkfornemmelse i brystet, akutte ryggsmerter, magekramper og diaré.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7–14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • Kroppstemperatur over 38,3° C eller vedvarende kroppstemperatur over 38,0° Tilstreb så korrekt måling som mulig, det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • Spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Vektøkning

Det gis mye væske gjennom behandlingen for å sikre god gjennomstrømming i nyrene og dermed bedre utskillelse av avfallsstoffer. Dette kan føre til forbigående vektoppgang.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn én lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Akynzeo® (kvalmeforebyggende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode.

Hårtap

Ved denne kuren kan du bli litt tynnere i håret på hodet. De færreste mister håret helt. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Nyre- og blærepåvirkning

Denne kuren kan påvirke din nyrefunksjon. Du følges derfor tett med måling av urinmengde og ulike analyser. Ifosfamid kan medføre hemorragisk cystitt (betennelse i blæren) med blodig urin som følge. Andre symptomer kan være magesmerter eller manglende tømming av urinblæren. For å unngå dette får du rikelig væsketilførsel kombinert med medikamentet Mesna før og etter cellegiften.

Påvirkning av sentralnervesystemet

Ifosfamid kan i sjeldne tilfeller påvirke sentralnervesystemet. Det vanligste symptomet er mild forvirring og uklarhet. Mer sjelden oppleves blant annet hukommelsestap, nedsatt bevissthet, hallusinasjoner (syn- og hørselsfenomener), ustøhet og kraftsvikt armer og bein. Opplever du slike symptomer må du si raskt ifra.