Utskriftsdato (29.4.2024)

Innleggelse av groshongkateter

Groshongkateter er en tynn slange som legges inn i en vene (blodåre) slik at man har god tilgang til venesystemet.

Hvorfor gjennomføres inngrepet?

Personer som har årer som det er vanskelig å stikke i og/eller hvor man har planlagt flere stikk/injeksjoner, kan ha stor nytte av et Groshongkateter. Dette kateteret kan brukes både til å ta blodprøver og til å sette injeksjoner, som cellegift eller andre medikamenter/væsker.

Hvordan foregår inngrepet?

Under inngrepet ligger du på ryggen. Huden vaskes der kateteret legges inn, og du får et sterilt laken over deg. Personalet vil være iført hette, munnbind og frakk. Grunnen er at utstyr og hud må være sterilt (rent) for å ungå infeksjon.

Etter at du har fått lokalbedøvelse, legges kateteret inn i  en blodåre. Kateteret føres under huden og ut litt lenger ned på brystet. Dette festes deretter i huden med tråd. Innleggelsen gjennomføres ved hjelp av ultralyd og røntgengjennomlysning.

Hvor lenge varer inngrepet?

Hele prosedyren, inkludert forberedelser, varer i cirka en time.

Hvordan forbereder jeg meg?

Du blir du kjørt i seng til inngrepet. Sykehusklær er det mest praktiske antrekket.

Gjør det vondt?

Innleggelsen av kateteret foregår i lokalbedøvelse, og du har på forhånd fått beroligende medisin (se over). Foruten en sprengfølelse når legen setter lokalbedøvelse, gjør ikke inngrepet vondt.

Etter inngrepet

Du kan spise og drikke som normalt etter Groshong-innleggelsen, med mindre du skal til noe annet som krever faste. Det er normalt ikke nødvendig å holde sengen etterpå, selv om du bør ta det rolig den første timen. Det kan hende du blir øm i området i noen dager. Vanlig smertestillende (Paracet eller tilsvarende) pleier normalt å være nok.

Såret skal holdes tørt i 10 dager. Du kan dusje, men kateteret dekkes til slik at endene holdes tørre. Endene skal holdes helt rene (sterile), og skal alltid være pakket inn.

Stripsene (tynn plastertape) som ligger på innstikksstedet (ofte på halsen), skal ligge på i 10 dager.

Kateteret er festet med to sting der kateteret kommer ut av kroppen. Skulle disse løsne i løpet av de fire første ukene, bør du kontakte legen din. Man må da vurdere om kateteret må festes igjen. Skulle derimot dette skje etter fire uker, er de ikke nødvendig å sette på nye sting. Kateteret har da fått tid til å feste seg i underhuden.

Groshong-kateteret skal skylles med saltvann etter hver gang det har vært i bruk, og en gang i uken når det ikke er i bruk. Dette skal utføres av helsepersonell (steril prosedyre). 

Du får med deg et identitetskort til Groshongkateteret, som du kan ha med deg i lommeboken. På dette kortet står det type og produksjonsnummer, samt av hvem og hvor den er lagt inn. Skulle du legges inn på et annet sykehus, kan du eventuelt vise dette kortet.

Selv om Groshong-kateteret er allsidig i bruk, vil du kunne oppleve man ikke kan bruke det til å sette kontrastvæske ved CT-undersøkelser. Dette er fordi man her setter mye kontrast på kort tid. Dette kan føre til at trykket kan bli for høyt for Groshongkateteret.

Det er ingen spesielle restriksjoner på fysisk utøvelse, men pass på at kateteret ikke henger seg opp i noe slik at dras ut eller ryker. Skulle uhellet være ute og kateteret ryker, bør man klemme av enden slik at luft ikke kommer inn. Kontakt deretter lege.