Laservaporisering

Hva er laservaporisering?

Laserbehandling kan foregå poliklinisk, eller man kan være innlagt på sengepost.

Laservaporisering brukes for å fjerne helt overflatiske celleforandringer ved hjelp av laserstråle. Disse kan være i kjønnsleppene, i skjeden eller på livmorhalsen. Inngrepet tar cirka ½ time og foregår i full narkose. Laservaporisering utføres mens du ligger i gynekologisk leie.

Hvordan forbereder du deg?

Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste 6 timene før operasjonen. Men du kan drikke vann fram til 2 timer før du skal til operasjon. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen.

Dersom du er innlagt og under 70 år får du også 25 mg Sobril (en beroligende tablett) som en forberedelse til narkosen. Er du over 70 år får du Sobril etter behov. Forøvrig må du konferere med legen om du skal ta dine faste medisiner som du pleier. Sukkersykepasienter følger eget opplegg.

Operasjonsdagen måles temperatur, puls og blodtrykk og du får Sobril som kvelden før. Hvis du er inneliggende på sengepost, vil en portør kjøre deg i seng til Radiumseksjonen i 3. etasje. Dersom du er poliklinisk møter du fastende på Radiumseksjonen. Her blir du tatt imot av sykepleier eller hjelpepleier som forklarer deg hva som skal skje. Du vil bli liggende i din seng på venterommet der til du skal behandles.

Hva skjer under inngrepet?

En anestesisykepleier tar seg av forberedelsene til narkose og legger inn en venekanyle (plastrør) i en blodåre. Før du sovner blir du bedt om å legge bena godt til rette i benholdere, dette er viktig for å unngå trykk og at du skal ligge bra. Legen bruker så laserstrålen og fjerner det aktuelle området. Når operasjonen er ferdig, vil det bli satt en Paracet stikkpille (smertestillende) i endetarmen og det vil bli lagt på lokalbedøvende gel på det behandlede området. Dette blir gjort for å unngå smerter de første timene etter inngrepet.

Forholdsregler etter laservaporisering

Etter inngrepet vil det behandlede området se ut som brannsår. Fra sårene kan det blø litt, og smerter kan forekomme.

Vi anbefaler deg å skaffe medisinsk grønnsåpe og ta sittebad daglig, cirka 20 minutter hver gang, og deretter lufttørke. Dels lindrer dette smerter, og dels gjør det at det gror godt. Det er greit å bruke vanlige midler som Paracet mot smertene, eventuelt kan det være behov for smertestillende gel av typen Xylocain gel 2 % (kjøpes reseptfritt på apotek).

Vi råder deg til å bruke romslige klær de 2–3 ukene tilhelingen tar. Ikke vask og tørk deg for ofte da den nydannede huden er svært sårbar. Du bør ta det forholdsvis med ro og være sykmeldt en periode. Lengden på sykmeldingen er avhengig av hva som er gjort og hva slags jobb du har.