Kostholdsråd til deg som har fått innlagt stent i spiserøret

En stent er et lite rør som plasseres i spiserøret når det er vanskelige passasjeforhold. Stenten kan være laget av ulike materiale, ha ulike lengder og være plassert i ulike nivåer av spiserøret. Det gjør at opplevelsen av å ha en stent kan variere fra person til person.

Det vi har av kunnskaper om kosthold ved stent er basert på erfaringer. De erfaringene vil vi beskrive her. Alle rådene er ikke like aktuelle for hver enkelt pasient. Det er individuelt hva som fungerer best. Dette er noe som du må forsøke å finne ut av i din spesielle situasjon.

Mange har opplevd at de har gått ned i vekt før stenten ble lagt inn. Da er det ekstra viktig å velge kaloririk mat. Vi erfarer at det kan være vanskelig å spise nok, selv om man har fått innlagt stent. I de tilfellene, vil vi anbefale at du supplerer næringsinntaket med energirike supper og drikker.

Generelle råd

  • Sitt oppreist når du spiser.
  • Ta deg god tid med maten. Skjær maten i små biter, spis små munnfuller om gangen og tygg godt før du svelger.
  • Hvis porsjonene er små, er det lurt å spise seks til åtte måltider. Et måltid kan gjerne være en næringsrik drikk.
  • Mat med myk konsistens tolereres ofte bedre. Maten kan moses i hurtigmikser.
  • Ikke svelg store klumper mat. Spytt ut mat som ikke kan tygges igjennom.
  • Velg mørt kjøtt. Det kan være nødvendig å mose kjøttet.
  • Bruk gjerne rikelig med saus til maten.
  • Knekkebrød og daggammelt brød kan være bedre enn ferskt brød, fordi det kan klumpe seg.
  • Forsøk å spise så allsidig og variert som mulig. Har du ensidig kost eller sliter med dårlig matlyst, kan det være lurt å ta en multivitaminmineral tablett.
  • Drikk kullsyreholdige drikker etter måltider, for eksempel brus eller Farris. Det hjelper å rengjøre stenten og forebygge blokkering.
  • Hvis du kjenner at maten sitter fast i stenten, må du stoppe og spise. Drikk kullsyreholdig drikke og gå rundt i rommet, slik at maten løsner før du fortsetter å spise.

Noen matvarer er harde, skarpe eller klumpete og kan være vanskelige å svelge:

  • Rå grønnsaker og salater (Tomat og agurk kan skrelles).
  • Speilegg, hardstekt.
  • Fisk med bein (sardiner).
  • Reker.
  • Seigt kjøtt, biff.
  • Fint brød som er mykt ("deigete").
  • Gammelt og tørt brød, toast.
  • Potetgull, popkorn.
  • Frokostblandinger med mye gryn/fiber.
  • Nøtter og tørket frukt (bruk gjerne kompott).
  • Frukthinner av sitrusfrukt (bruk heller juice).
  • Fruktskall og kjerner. Skrell frukten.

Du behøver ikke nødvendigvis unngå alle disse matvarene helt, men passe på å tygge dem godt igjennom før du svelger.

Behøver du ytterligere kostholdsråd, kan du henvende deg til legen din og be om henvisning til klinisk ernæringsfysiolog.