Kostholdsråd til deg som har operert bort hele eller deler av magesekken

Generelle råd

Det oppstår vanligvis få problemer hvis bare en del av magesekken blir operert bort. Hvis store deler eller hele magesekken blir fjernet, vil magesekkens vanlige funksjoner bli forstyrret. Du kan avhjelpe noen av plagene ved hjelp av de generelle rådene. De mer konkrete rådene om valg av matvarer og drikke kan også være nyttige. Det er individuelt hva som fungerer best for den enkelte. Du må selv forsøke å finne ut hva som fungerer best for deg.

  • Spis lite og ofte, hver 2-3 time, det vil si hele 6 - 8 små måltider per dag.
  • Ta deg god tid med maten, spis sakte og tygg godt. 
  • Hvis du blir mett av veldig lite (for eksempel en halv skive), kan det hende du trenger enda flere måltider.
  • Du kan bruke næring eller energiberikede drikker for å supplere eller erstatte måltider.
  • Drikk mellom måltidene og minst mulig til måltidene. (Jo mer væske til måltidet, jo fortere kommer maten i tarmen).  
  • Slapp av og hvil etter måltidene.
  • Bruk gjerne fisk, fjærkre, egg, omelett, osteretter, farseprodukter, marinert kjøtt, og lignende. Biffkjøtt ol. i gryteretter må du skjære i små biter og tygge godt.
  • Kokt og ovnsstekt middagsmat vil du ofte tåle bedre enn stekt og krydret mat.
  • Mellomgrovt brød og knekkebrød (uten korn) fungerer ofte bedre enn hvitt brød.
  • Bruk smør, margarin, majones eller remulade på brødet.
  • Du kan gjerne spise havregrøt, havregryn, havrekli, pasta, poteter, ris, frukt og bær (uten skall, trevler og hinner). Disse matvarene inneholder løselige fibere (pectin). Det gjør at magesekken tømmes langsommere og kan motvirke dumpingsymptomer.
  • Kokte grønsaker vil du ofte tåle bedre enn rå.
  • Sure melkeprodukter tåler du ofte bedre enn søte. Melk kan iblant tåles dårlig fordi melkesukker (laktose) ikke fordøyes. Prøv laktoseredusert lettmelk (rosa kartong).
  • Bruk gjerne næringsdrikker som erstatning for måltider. Du kan lage hjemmelagede næringsdrikker (spør om det finnes brosjyre på dette ved ditt sykehus), eller industrifremstilte næringsdrikker fra apotek.
  • Hvis du tåler fett, kan du berike mat og drikke med fløte, egg, melk, rømme, oljer, majones og smør. Enkelte har dårlig toleranse overfor for mye fett. Mager kost bør berikes med tilskudd som inneholder lite fett. På apoteket finner du ulike berikningspulvere som ikke inneholder fett (semper energi, maxijuul) eller produkter og tilskudd med lettere fordøyelig fett (MCT).
  • I noen tilfeller kan du ha behov for tilskudd av multivitaminer, tran og evt. jern.
  • Dersom du går ned i vekt og har behov for tilskudd, kan du snakke med en klinisk ernæringsfysiolog eller spørre på apoteket.


Dumping

Dumping vil si at maten kommer for raskt over i tarmen etter et måltid. Symptomene kan være kvalme, oppkast, hjertebank, lavt blotrykk, diaré, luftplager og kaldsvetting. For å unngå at dumping fører til mangel på næringsstoffer, er det lurt at du følger disse reglene.

  • Innta drikke før maten, eller tidligst 30 minutter etter måltidet.
  • Vær forsiktig med sauser og supper til maten (jo mer væske til måltidet, jo fortere kommer maten over i tarmen).
  • Vær forsiktig med sterke krydder, sterk kaffe og alkohol.
  • Bruk matvarer som inneholder løselig fiber.
  • Prøv toleransen for melk og is i små mengder.
  • Bruk helst tynn saft og juice eller drikk og spis små mengder av gangen.
  • Hvis du trenger flere råd om kosthold, kan du henvende seg til legen din og be om henvisning til klinisk ernæringsfysiolog.
  • Når magesekken er fjernet, vil det være nødvendig med regelmessige injeksjoner av vitamin B12. Snakk med legen din om dette.
  • Matvarer med trevler og hinner skape ubehag. Vær derfor forsiktig med asparges, ananas, tomatskall, epleskall, sitrushinner, sopp, kokos, dadler, fiken, grove kjøttfibre og nøtter. Disse matvarene kan spises hvis de moses, findeles eller tygges godt.