Utskriftsdato (6.5.2024)
Trange partier i tarmen kan ha ulike årsaker. Etter operasjon kan det oppstå arrvev som gir forsnevringer i tarmen. Tøyeligheten i tarmen kan også være endret etter tidligere behandling og partier av tarmen kan ha blitt stive. Hos noen vokser kreften slik at den forårsaker dårlig passasje. I slike tilfeller skal du være forsiktig med mye fiber og trevlet mat.
Generelle råd
- Spis hyppige måltider dersom du ikke klarer så mye mat om gangen. Fem til seks måltider kan være nødvendig.
- Tygg maten godt. Hvis maten er findelt når den kommer ned i magen, er det mindre risiko for at det oppstår forstoppelse og smerter. Unngå å svelge mat som ikke lar seg gjennomtygge og findele. Spytt heller ut.
- Spis matvarer som kan moses med gaffel. De er ofte lettest å fordøye, selv om du ikke moser dem.
- Spis langsomt
- Drikk rikelig, gjerne 2 liter per døgn. Drikk fortrinnsvis næringsrike drikker (for eksempel melk, juice, nektar, drikkeyoghurt, suppe, kakao, saft, brus, lettøl)
- Forsøk å spise så variert som mulig. Hvis du spiser ensidig kost eller sliter med dårlig matlyst, kan det være lurt å ta en multivitaminmineral tablett.
- Vær forsiktig med mye fiber og trevlet mat.
- Ta kontakt med lege dersom du merker tendens til forstoppelse.
Matvarer som kan gi knipesmerter eller stopp i tarmen
- Grønnsaker med kraftig skall for eksempel erter og mais. Tomat og agurk kan skrelles.
- Trevlete matvarer som for eksempel asparges, stangselleri, brokkolistilker og rabarbra.
- Aspargestoppene, margen i brokkolistilkene og blomsterstanden kan spises når den er godt kokt.
- Frukthinnene av sitrusfrukter (bruk heller juicen).
- Fruktskall og kjerner som bringebær og fiken i større mengder. Skrell frukten, også druene.
- Tørket frukt som for eksempel fiken, dadler og rosiner i større mengder.
- Nøtter, mandler, kokos og popkorn i større mengder.
- Helt kjøtt som er trevlet eller inneholder sener. Tygg helt kjøtt godt.
- Tungfordøyelig mat som sopp, krabbe og reker i større mengder.
Matvarer som kan gi luftplager
- Kål, erter, bønner, løk og reddik. Kokte grønnsaker er bedre enn rå
- Kullsyreholdige drikker
- søtningsstoffet Sorbitol og andre søtningsstoffer som slutter på -ol
- Større mengder frukt
- Tyggegummi og røyking medfører at du svelger luft
Råd som kan hjelpe mot luftplager:
- Te av karve eller fenikkel
- Fysisk aktivitet, bevegelse i moderat tempo
- Forvelling av kålgrønnsaker som blomkål og brokkoli før koking
- Apoteket har reseptfrie produkter som motvirker luftansamling
|