Spinalpunksjon

Inne i ryggraden ligger ryggmargen, som er en tykk kabel med nerver som går mellom hjernen og resten av kroppen. Hjernen og ryggmargen "bader" i en væske - spinalvæsken - som har til hensikt å beskytte disse organene. Spinalvæsken lages i hjernen og beskytter hjernen og ryggmargen. Spinalpunksjon er en undersøkelse av spinalvæsken.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

Spinalpunksjon gjøres for å undersøke spinalvæskens utseende, trykk og innhold av celler, protein, sukker og kreftceller. Uklar spinalvæske tyder på en eller annen prosess, for eksempel infeksjon, blødning med mer.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen tar 10–30 minutter.

Hvordan forbereder jeg meg?

Legen sjekker på forhånd øyebunnen for å se om det er overtrykk i hjernen (ophtalmoskopi).

Hvordan foregår undersøkelsen?

Under undersøkelsen ligger du enten i sideleie med bøyde ben og rygg (fosterstilling) eller sitter. Du får en tynn nål i en tynn hylse inn mellom to ryggtagger i korsryggen inne i spinalkanalen for å ta ut spinalvæske. Væsken samles i ett eller flere glass. Når legen har nok spinalvæske, dras hylsen ut. Hullet etter røret tetter seg av seg selv.

Gjør det vondt?

Den som blir undersøkt med spinalpunksjon kjenner et stikk i ryggen. Hvor ubehagelig du synes undersøkelsen er, er svært individuelt. Hvis du ønsker kan du få bedøvelse.

Hvilke forholdsregler bør jeg ta etter undersøkelsen?

Hvis du får cellegift bør du ligge et par timer etter undersøkelsen. Hvis det er en diagnostisk undersøkelse kan du stå opp med det samme. Hodepine kan forekomme etter spinalpunksjon.

Når får jeg resultatet?

Resultatet av undersøkelsen får du vanligvis i løpet av 1–3 dager.