Utskriftsdato (28.4.2024)

CT-veiledet biopsi

CT (computertomografi) er en undersøkelse som gjøres med et spesielt røntgenapparat. Undersøkelsen er en kombinasjon av røntgenfotografering og databehandling som resulterer i mange "snittbilder". Et CT- bilde fremstiller nøyaktig lokalisasjon av lesjonen man ønsker å ta vevsprøver av (biopser) i forhold til nærliggende strukturer. Dette for å planlegge det best mulige innstikket med nålen.

Hvordan skal jeg forberede meg?

Bruker du blodfortynnende medisiner, må du si fra om dette til legen som henviser deg. Du må også si i fra til de som tar prøven. Om disse medisinene har betydning for undersøkelsen avhenger av hvor du skal undersøkes. Det kan hende at du skal la være å ta medisinene en eller flere dager i forveien i tillegg til ekstra blodprøver før undersøkelsen. Dette avgjøres i hvert enkelt tilfelle.

Du skal ikke spise de siste 6 timer før prosedyren, men kan drikke vann og klare væsker som te, kaffe, saft og brus inntil 2 timer før. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillatt de siste 2 timene før prosedyren.

Hvordan foregår prosedyren?

Du legges i ønsket, hensiktsmessig posisjon på CT-bordet og man tar så oversiktsbilder av det aktuelle området og skaper på den måten et kart over vevsområdet som skal biopseres. Det er viktig at du ligger stille.

Etter at innstikkstedet er vasket med et desinfiserende middel lokalbedøves hud og underhud ned til strukturen som det skal tas prøve av. Smertestillende medisiner gis i blodet (intravenøst) om nødvendig. Du får narkose ved behov. Man tar deretter vevsprøver som en patolog vurderer for å sikre at det tas nok materiale av god nok kvalitet til å stille riktig diagnose.

Hvor lenge varer prosedyren?

Prosedyren varer cirka 1 time.

Gjør det vondt?

Etter biopsi kan du ha moderate smerter de første dagene.

Hva skjer etter prosedyren?

Etter utført biopsering kan du som oftest spise og drikke umiddelbart, og du kan som regel reise hjem samme dag dersom ikke det er avtale om noe annet.