På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kirurgisk fjerning av del av underkjeve ved kreft i munnhule

Kirurgisk fjerning av en del av underkjeven kan være nødvendig dersom modersvulsten vokser nært inntil underkjeven med fare for innvekst.

Det er svært viktig at aktuelle deler av underkjeven er godt dekket med vev etter inngrepet. Dette på grunn av fare for å utvikle stråleskade, med vevsdød i benvev, etter eventuell strålebehandling.

Beskrivelse av inngrepet

Bilde av pasient hvor det er gjort neseleppelapp-operasjon med ernæringsonde gjennom nesen.

Fjerning av del av underkjeve gjøres i narkose. Pasienten ligger i ryggleie. Dårlige tenner trekkes. Dette gjøres ofte i sammenheng med kirurgiske inngrep, men hos pasienter som har gjennomgått strålebehandling, trekkes dårlige tenner før operasjonen. Årsaken til dette er risiko for vevsdød i benvev.

Den aktuelle delen av underkjeven opereres bort, på nivå under tannrøttene. Får man ikke dekket underkjeven ved å sy sammen slimhinnnen, brukes en neseleppelapp til dekking. Det vil si at over- og underhud skjæres fri fra underliggende ansiktsmuskulatur. Man lager et gjennomgående hull i kinnet til munnhulen, og trekker hudlappen igjennom og syr denne til slimhinnekantene. Det kan også brukes en fri lapp fra for eksempel underarmen.

Etter inngrepet legges det ned en ernæringssonde. Dagen etter neseleppelapp-operasjonen får pasienten ernæring gjennom sonde for å unngå unødig belastning på såret. Ernæringssonden skal ligge inne de nærmeste dagene etter inngrepet. Hvor mange dager det dreier seg om, varierer fra pasient til pasient. Lappen har grodd til slimhinnekantene og ben i løpet av 3 til 4 uker og kan da skjæres over (kuperes). 

 

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av del av underkjeve. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil