Gemcitabinkur

Denne kuren består av cellegiften gemcitabin. Den gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere og bukhinne.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Lev så normalt som mulig. Du må ta kur-medisiner som angitt på resept/eget skriv.

Hvordan foregår behandlingen?

Det tas blodprøver før hver kur. Ta blodprøver på sykehusets laboratorier før du møter til angitt tid og sted i innkallelsen. Du  får samtale med lege og sykepleier. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må  påregnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Kuren gis direkte inn i blodet (intravenøst) gjennom en venekanyle på armen. Det brukes en dråpetellemaskin som sørger  for at riktig mengde væske gis på riktig tid. Du kan være i aktivitet, spise og drikke dersom du ikke har fått beskjed om noe  annet.

Gjør det vondt?

Stikk fra blodprøve og/eller veneflon kan medføre kortvarig ubehag. Ellers er ikke behandlingen forbundet med smerter.

Hvor lenge varer behandlingen?

Én kur går over 2 dager; dag 1 og dag 8. Hver kurdag varer cirka 45 minutter. Du kan reise hjem mellom kurdagene.

Hva skjer etterpå?

Etter at kuren er ferdig, fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Ny kur hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen.

Må jeg ta medisiner?

Ja, du må ta kur-medisiner som angitt på resept/eget skriv.

Bivirkninger og komplikasjoner

Bivirkninger og komplikasjoner kan forekomme i ulik grad. Det er viktig at du gir beskjed til lege eller sykepleier dersom noe  plager deg slik at vi sammen finner beste løsning for deg.

Faresignaler

Cellegift kan redusere benmargens produksjon av røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Dette kan føre til lav  blodprosent, redusert immunforsvar og/eller nese- og hudblødninger. Vi anbefaler å unngå nærkontakt med mennesker med  kjent infeksjonssykdom.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) og informer om at du får cellegiftbehandling dersom du  opplever:

  • En enkelt temperaturmåling ≥ 38,3 °C
  • Vedvarende temperatur ≥ 38,0 °C i mer enn en time
  • Frostanfall (uvilkårlige muskelsammentrekninger)
  • Spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.
  • Tilstreb så korrekt måling av kroppstemperatur som mulig. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer 

Lever

Kuren kan påvirke leverens funksjon. Unngå alkohol og bruk av medisiner som påvirker leveren mens du får behandling.

Tarm

Kuren kan føre til endret tarmfunksjon. Forstoppelse kan forebygges ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli  nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode. Diaré kan forebygges ved å spise fiberfattig kost. Viktig å drikke rikelig for å erstatte eventuelt væsketap. Det kan bli  nødvendig med hemmende avføringsmidler i en periode.

Muskel- og skjelettsmerter

Kuren kan medføre smerter i muskler og skjelett.

Hårtap

Kuren kan gjøre deg tynnere i håret på hodet. De færreste mister håret helt. Noen få måneder etter avsluttet behandling  kommer håret tilbake. Du får støtte til parykk/hodeplagg dersom ønskelig.

Hud og slimhinner

Kuren kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer,  munnhulebetennelse (stomatitt) og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare  gjennom hele behandlingsperioden. God munnhygiene og bruk av fluorskyll kan forebygge disse plagene. Slimhinnene i  øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre.

Tretthet (fatigue)

Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn én lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over. Her kan du lese mer om tretthet under og etter kreftbehandling. >>>

Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte?

Ja, dette vil du få mer informasjon om