ERCP-undersøkelse

ERCP (Endoskopisk Retrograd Cholangio Pancreatografi) er en endoskopisk undersøkelse av galleveier og bukspyttkjertel. Undersøkelsen foretas ved å føre en bøyelig slange inn gjennom munnen og ned til tolvfingertarmen. ERCP brukes ofte for å ta vevsprøver eller for behandling av enkelte tilstander.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

ERCP er en forlengelse av en vanlig gastroskopi og utføres for å undersøke tolvfingertarmen, nedre galleveier og bukspyttkjertelen. Under undersøkelsen brukes en bøyelig slange (skop) på 8 mm med kamera på tuppen som overfører bilder til en skjerm. Slangen føres inn gjennom munnen, ned gjennom spiserør og magesekk og ned til tolvfingertarmen. Kontrastvæske kan bli satt inn slik at galleveiene vises klart på  røntgen skjermen.

Ved ERCP kan vi undersøke om det er sykdommer i lever, galleveier og bukspyttkjertel. Vi kan også ta vevsprøver (biopsi) og  behandle enkelte tilstander direkte via ERCP-slangen hvis det ligger til rette for det.

Holdepunkter for å utføre ERCP kan være:

  • Utredning ved uklare tilfeller
  • Galleveisavlastning før operasjon
  • Symptomlindrende avlastning av galleveier og/eller bukspyttkjertelgang ved kreftsvulst som ikke lar seg fjerne kirurgisk
  • Lokal fjerning av kreft i papilla Vateri

Hvordan kan jeg forberede meg?

Medisiner

Bruker du Plavix, Clopidogrel, Brillique, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Fragmin, Marevan eller andre typer blodfortynnende  medikamenter må du stoppe å ta disse medisinene for å redusere risikoen for blødning i forbindelse med undersøkelsen. Det er viktig at du snakker med din fastlege om du kan stoppe midlertidig med disse medisinene.

  • Plavix, Clopidogrel og Brilique kan tas inntil 7 dager før undersøkelsen.
  • Pradaxa, Xarelto, og Eliquis kan tas inntil 48 timer før undersøkelsen.
  • Marevan kan tas inntil 48 timer før undersøkelsen. Bruker du Marevan må du møte for blodprøvekontroll minst 2 timer før avtalt time.
  • Bruker du Albyl-E kan du fortsette med å ta den.
  • Fragminsprøyter kan tas inntil kvelden før undersøkelsen.

Annet

  • Kunstig hjerteklaff - Ta kontakt med avdelingen, dersom du har kunstig hjerteklaff.
  • Faste - Du må møte fastende, magesekken må være helt tom før undersøkelsen.
    • Ikke spise eller drikke noe de siste 6 timene før undersøkelsen.
    • Er du veldig tørst kan du drikke 1–2 glass vann inntil 2 timer før undersøkelsen. Etter dette kan du skylle munnen uten å svelge noe.
  • Diabetes - Har du diabetes og bruker insulin, kan du kontakte oss for å få timeavtale tidlig på dagen.
  • Livsviktige medisiner - Tar du livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan du kontakte oss for å få en tidlig timeavtale. Ta med deg medisinene så du kan ta dem etter undersøkelsen. Vi  ønsker at du tar med deg en oppdatert liste over medisiner du bruker.
  • Allergi -  Gi oss beskjed dersom du er allergisk for noen medikamenter.
  • Graviditet - Det er også viktig at vi får beskjed dersom du er gravid da det benyttes røntgenapparat ved undersøkelsen.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Før undersøkelsen vil du få tilbud om en beroligende og smertestillende sprøyte. Under selve undersøkelsen ligger du på magen. Har du  tannproteser må disse tas ut. Du får et munnstykke mellom tennene. Når ERCP-slangen kommer bak på tungen får du beskjed om  å svelge. Selv om det kan oppleves noe ubehag underveis er det viktig å slappe av og puste rolig mens undersøkelsen pågår. Du  kan puste normalt  gjennom nese og munn under undersøkelsen.

Når ERCP-slangen er i posisjon føres et tynt kateter inn i gallegangen og eventuelt i bukspyttkjertelgangen. Deretter blir det satt inn røntgenkontrast og lave doser røntgenstråling benyttes for å synliggjøre og ta bilder av gangene. Dersom vi finner gallesten, trange partier, eller andre tilstander som kan behandles, vil behandlingen vanligvis bli utført med en gang.

Video av ERCP-undersøkelsen

Gjør det vondt?

Undersøkelsen er ikke vond, men kan oppleves som noe ubehagelig. Du vil derfor i forbindelse med undersøkelsen få beroligende og/eller smertestillende medisiner. Det er viktig å slappe av og puste rolig mens undersøkelsen pågår.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Selve undersøkelsen/behandlingen tar vanligvis mellom 30 og 60 minutter.

Hva skjer etterpå?

Etter undersøkelsen må du være på sykehuset i noen timer til observasjon. Det kan også bli aktuelt med innleggelse. Du kan ikke selv kjøre bil før dagen etterpå på grunn av medisiner som blir gitt ved undersøkelsen.

Når får jeg resultatet?

Vanligvis får du vite resultatet med en gang etter undersøkelsen. Det tar minst 4 uker å få svar på eventuelle vevsprøver som er tatt. Resultatet og eventuelle prøvesvar vil bli sendt til legen som har henvist deg og til fastlegen din.

Forholdsregler etter undersøkelsen

Etter undersøkelsen kan du føle deg litt oppblåst og ha noe mageknip. Det er også vanlig å ha litt sår hals de første dagene etter undersøkelsen.

Vær oppmerksom

Hvis du får magesmerter, feber eller blodig oppkast etter at du er kommet hjem, må du kontakte sykehuset.

Alvorlige komplikasjoner kan forekomme, først og fremst akutt bukspyttkjertelbetennelse. Dette kan nødvendiggjøre  kirurgiske og andre inngrep og tidvis føre til lange sykehusopphold. Dødelig utgang er svært sjeldent.