Kirurgisk behandling av hjernesvulster hos barn har gjort store framskritt de siste tiår. Dette skyldes bedret kirurgisk teknikk med innføring av ny teknologi (mikroskop, nevronavigasjon, ultralydaspirator). MR gir i dag ikke bare en bedre mulighet for en sikrere og mer nøyaktig diagnose, den gir også en nøyaktig framstilling av svulsten i flere plan, noe som gir helt nye muligheter i planleggingen av det kirurgiske inngrep.
Ved den kirurgiske behandling vil man ta sikte på en total fjerning av svulsten. Der hvor dette ikke er mulig, forsøker man å fjerne så mye som mulig og som er forenlig med et godt funksjonelt resultat. Barnehjernen viser stor toleranse ovenfor omfattende kirurgi.
Det gjøres ny MR-undersøkelse umiddelbart etter operasjonen, ofte mens barnet fortsatt ligger i narkose, for å vurdere om hele svulsten er fjernet. Hvis denne undersøkelsen viser en restsvulst som er teknisk mulig å fjerne med kirurgi, og barnets prognose avhenger av graden av svulstfjerning, opereres barnet på nytt for å oppnå total fjerning.